‘Mannen in witte pakken’ en zuurstofmaskers slopen ‘De Cimbaal’

Het oude pand van Reinaerde aan de Cimbaalsingel in de wijk Zuilenstein wordt momenteel gesloopt. ‘De Cimbaal’  wordt de komende dagen ontdaan van al het asbest door ‘mannen in witte pakken’ en zuurstofmaskers op. Niet alleen buiten is veel asbest te vinden, ook binnen zit veel asbest. Voorbijgangers en omwonenden keken verschrikt op toen ze de mannen aan het werk zagen. Zij vroegen zich af of het niet gevaarlijk was voor de voorbijgangers omdat het allemaal zo open en bloot gebeurd. ‘Ook platen worden zo op de grond gegooid’ aldus een buurtbewoner tegenover onze redactie.

Naar aanleiding van deze signalen van de omwonenden, dat bij de verwijdering van het asbest aan ‘De Cimbaal’  onvoorzichtig wordt omgegaan (men smijt platen onverpakt op de grond waardoor vezels in de openlucht terecht komen en hierdoor een gevaar kunnen vormen voor omwonenden) zal de Verenigde Senioren Partij (VSP) vragen stellen aan het college over de gang van zaken.

Nieuwegein heeft al een niet al te beste reputatie als het gaan controle en handhaving bij asbestverwijdering. Eerder moest het werk in de Rijtuigenbuurt worden stilgelegd, het verwijderen van het asbest in het oude verzorgingshuis Zuilenstein én bij de sloop van De Bron ging ook veel fout.

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten dat de asbestsanering bekend is bij de gemeente en dat ze dagelijks controleert. ‘De juiste procedure is gevolgd: er is een sloopmelding gedaan en vervolgens een volledige asbestinventarisatie. Het gaat om gebonden asbest. Op basis hiervan is een plan van aanpak gemaakt met de benodigde maatregelen om eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen. Conform dit plan wordt nu gesaneerd door een gecertificeerde asbestverwijderaar. De kleding van de werkers is een verplichting vanuit de Arbowetgeving.’

‘De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht bij gebonden asbest (hechtgebonden) is beperkt. Als deze materialen niet mechanisch worden bewerkt en blijven zitten, is het risico op inademing van de vezels dus erg klein. Het gooien met de platen en niet afdekken maakt de platen wel gevoelig voor het verspreiden van de vezels’ aldus Arbouw, gespecialiseerd in gezond en veilig werken.

Over de nieuwbouw aan de Cimbaalsingel
Joost Hamelynck van Reinaerde liet eerder aan onze redactie weten: ‘We willen er in de wijk voor veertig cliënten moderne nieuwe woonruimte realiseren en ruimte voor dagbesteding, behandeling en kantoorruimte.’

Voor de nieuwbouwplannen, die al lopen vanaf eind 2016, heeft de gemeenteraad van Nieuwegein, begin 2017 unaniem de startnotitie voor de nieuwbouwplannen aan de Cimbaalsingel in de wijk Zuilenstein goedgekeurd. De startnotitie was het begin van een bestemmingplanproces om het pand van Reinaerde te vernieuwen.

Beter aangepast voor oudere cliënten
Voor de cliënten betekenen de plannen dat ze over eigen woonruimte gaan beschikken met eigen sanitair. Als de nieuwe Cimbaalsingel in gebruik wordt genomen, heeft Reinaerde voor bewoners van zo’n drie andere woningen in Nieuwegein voorzieningen die beter aangepast zijn voor de voornamelijk oudere mensen met een verstandelijke beperking. Zo is er dagbesteding dichtbij, in hetzelfde complex. ‘We willen de Cimbaalsingel duurzaam gaan bouwen’ aldus Hamelynck.

One thought on “‘Mannen in witte pakken’ en zuurstofmaskers slopen ‘De Cimbaal’

  1. Linda

    Gewoon 0800-5151 inspectie szw bellen en melding maken. Daarnaast foto en filmmateriaal bewaren en contact opnemen met een jurist. Maar eerst zou je melding kunnen maken bij inspectie szw. Blijft echter wel de overheid die de overheid controleert. Met de gemeente Nieuwegein moet je niet in conclaaf gaan, dat heeft geen zin.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk