Kroegbaas veroordeeld voor doodsbedreiging burgemeester Nieuwegein

Een 51-jarige man uit Nieuwegein is vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De man heeft op 22 april 2022 de burgemeester van Nieuwegein meermaals met de dood bedreigd.

De Nieuwegeiner uitte zijn bedreigingen nadat boa’s zijn café sloten, op last van de burgemeester. Daarna ontstond een agressieve sfeer. De veroordeelde kroegbaas riep toen meermaals dat de burgemeester ‘eraan’ zou gaan en dat hij hem thuis of op het gemeentehuis zou opzoeken. Drie boa’s en een agent waren hier getuige van.

De verdachte betuigde vandaag tegenover de rechter spijt voor de bedreigingen. Hij was woedend geworden toen het café, dat hij wilde verkopen, werd gesloten. Hij vond dat hij te ver was gegaan en straf verdiende, al was het volgens hem allemaal niet serieus bedoeld. De burgemeester had het volgens hem ook gewoon met hem kunnen uitpraten.

Van een aantal van de doodsbedreigingen kon hij zich niet voorstellen dat hij die had geuit, zoals dat hij de burgemeester thuis zou opzoeken en aan zijn ambtsketting zou ophangen. Maar de rechter vond het niet aannemelijk dat een politieman, die een ambtseed heeft afgelegd, daarover zou liegen.

Via een app-groep zou de man nog hebben geprobeerd mensen te verzamelen om naar het stadhuis te gaan, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Hij plaatste op Facebook een dag later ook nog beledigende berichten aan het adres van de burgemeester:

‘Politie schaam je kapot, schaam je diep, dieper dan gisteren kunnen jullie niet zinken. Maar schaam je echt kapot. En over de Burgemeester Bakhomo van Nieuwegein maar te zwijgen. Treed af zieke man ipv het café te sluiten omdat er niet meer werd geschonken aan de dader, sluit Backhuijs de tent. Je bent een verrader ‘Burgemeester. Woon nu 50 jaar in Nieuwegein. Jij bent het niet waard om mijn burgemeester te mogen zijn.’

Politici steeds vaker bedreigd
Volgens de officier van justitie gaat het om een ernstig strafbaar feit. Hij ziet dat bedreigingen van politici, waaronder burgemeesters en wethouders, steeds vaker voorkomen. “Het is dagelijkse kost helaas en wat mij betreft is de maat echt vol”, lichtte hij op zitting toe. “Het gaat om een burgemeester, een publiek persoon, iemand die zijn werk uitvoert en dat moet kunnen uitvoeren zonder angst te hebben dat er iets met hem of diens familie gebeurt vanwege zijn werk.”

Door een forse straf te eisen wil de officier van justitie een belangrijk punt maken: “Als straf en signaal naar de verdachte, maar ook als signaal naar de samenleving om te laten zien dat dit niet normaal is en dat we bedreigingen niet accepteren.” Daarom eiste de officier vandaag een taakstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar. Uiteindelijk veroordeelde de rechter de man uit Nieuwegein tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk