Mach-mit-Mobil viert lustrum in Nieuwegein

Vandaag, maandag 20 februari 2017, vierde het Mach-mit-Mobil van de Actiegroep Duits een mijlpaal: Het is vijf jaar geleden dat de knaloranje BMW er voor het eerst op uit trok om op middelbare scholen, ROC’s en hogescholen bij jongeren de interesse voor Duitsland en de Duitse taal aan te wakkeren. Op deze feestelijke dag ging het Mach-mit-Mobil naar dezelfde school als tijdens het allereerste bezoek in 2012: naar het Cals College in Nieuwegein.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst vertelde de bemanning van de Mach-mit-Mobil, bestaande uit twee taalassistenten van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) en EP-Nuffic, over hun bezoeken aan Nederlandse scholen: “We horen vaak van de scholieren dat ze niet verwacht hadden dat ze ons zo goed konden verstaan”, aldus taalassistente Annika Fiebig. “En zo laten we op een leuke manier zien dat Duits ook makkelijk is”, vult haar collega Julian Ide aan.

Om het feest compleet te maken werd samen met leerlingen van het Cals College een verjaardagstaart aangesneden en geposeerd bij de flitsende oranje Mach-mit-Mobil. Vertegenwoordigers van de Actiegroep Duits blikten terug op de afgelopen vijf jaar en keken vooruit naar de toekomst van het schoolvak Duits in Nederland.

Het aantal docenten Duits loopt de afgelopen jaren in rap tempo terug en de lerarenopleidingen leveren te weinig nieuwe docenten af. Hierdoor wordt op veel scholen het schoolvak afgeschaft. Isabelle Burghart, docente Duits bij het Cals College, wil met een bezoek van het Mach-mit-Mobil haar leerlingen enthousiast maken voor de taal: “Uit de reacties van de leerlingen blijkt dat dit concept aanslaat. Ze doen ijverig mee aan de speciale les en geven na afloop uiterst positieve waarderingen”, aldus Burghart.

De Duitse Isabella Burghart kent het Mach-mit-Mobil goed. Ze kwam in 2012 naar Nederland in het uitwisselingsprogramma van DAAD en was toen zelf één van de taalassistenten die met de oranje BMW door het land reed. “Via het programma van DAAD en EP-Nuffic komt ieder jaar een aantal Duitse docenten naar Nederland, maar het zou natuurlijk ook goed om meer Nederlandse scholieren te interesseren voor een studie of lerarenopleiding Duits”, zegt Isabella Burghart over haar eigen beroep.

Over de Actiegroep Duits
De Actiegroep Duits is een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en EP-Nuffic. Met de publiciteitscampagne ‘Mach mit!’, het lesprogramma van de Mach-mit-Mobil en de jaarlijkse Dag van de Duitse Taal vestigen de organisaties de aandacht op het belang van de Duitse taal voor het bedrijfsleven en de culturele relaties met de oosterburen. De volgende actie van de Actiegroep Duits is de zesde Dag van de Duitse Taal op donderdag 23 maart 2017.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren