Lokale Vernieuwing maakt zich zorgen over stijging warmtetarieven

De warmtetarieven mogen volgend jaar maximaal met 67 procent stijgen. Dat heeft Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld. Omdat de gasprijs hoog is, stijgen de maximumtarieven automatisch mee. Maar de ACM waarschuwt warmteleveranciers om niet aan het maximale tarief te gaan zitten.

Consumenten die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet zelf kiezen van welk warmtebedrijf zij warmte afnemen. Daarom stelt de ACM op basis van de Warmtewet maximumtarieven vast waar de aanbieders onder moeten blijven.

De ACM heeft berekend dat als een warmtebedrijf zijn tarieven verhoogt tot het maximum, een doorsnee huishouden in 2022 voor warmte 2542 euro moet gaan betalen. In 2021 was dat nog 1523 euro, een stijging van 67 procent dus.

In een aantal gemeentes, waaronder Enschede, Breda en Tilburg doen een beroep op warmtebedrijven om hun prijsstijgingen beperkt te houden zodat huishoudens met stadsverwarming niet op hoge kosten worden gejaagd. Wethouders in onder meer Enschede, Breda en Tilburg zijn hierover in gesprek met de leveranciers in hun gemeente.

Lokale Vernieuwing vraagt het College om (liefst in overleg met Utrecht) op korte termijn hetzelfde te doen, juist omdat de installatie in Lage Weide voor een groot deel op Biowarmte en restwarmte draait en alleen in uitzonderlijke gevallen dit aangevuld wordt met gas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren