Liquiditeitsproblemen voor zzp’ers als gevolg van corona virus

Wereldwijd zijn we in de ban van het Coronavirus. Wat in december begon in de Chinese stad Wuhan, is inmiddels verspreid over de hele wereld. Er zijn over de wereld meer dan een miljoen mensen besmet en de verwachting is dat dit aantal voorlopig nog wel gaat stijgen. Veel landen in Europa hanteren een lock-down, waarbij de burgers de deur niet meer uit mogen. In Nederland mag je nog wel de deur uit, mits je voldoende afstand houdt. Alles om het virus te vertragen. Gezondheid staat natuurlijk voorop, maar ook het bedrijfsleven lijdt onder deze maatregelen… Grote bedrijven kunnen dit vaak wel opvangen, maar voor mkb’ers en zzp’ers is dit een stuk lastiger.

Liquiditeitsproblemen zzp’ers
Liquiditeitsproblemen komen veel voor bij de kleine (zelfstandig) ondernemers. Het zijn onzekere tijden en niemand weet hoe lang dit gaat duren. Eén ding staat vast: het ergste moet nog komen. Omdat het virus zich zo snel verspreid heeft over Europa, zijn veel zzp’ers er niet op voorbereid. Hoe kun je de huidige liquiditeitsproblemen voorkomen als zzp’er?

Meten = weten
Allereerst is het, met name in deze tijden van crisis, ontiegelijk belangrijk dat je de financiën goed op een rijtje hebt. Privé financiën en zakelijke financiën die door elkaar lopen, dat is nu niet handig. Veel zzp’ers maken gebruik van een zakelijke rekening. Zo kun je eenvoudig overzicht houden. Ditzelfde geldt voor de boekhouding. Met een overzichtelijk boekhoudprogramma kun je zien hoeveel verlies je nu draait en zo weet je precies wat je exacte liquiditeitsproblemen zijn.

Liquiditeitsproblemen voorkomen
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk liquiditeitsproblemen voorkomen, maar hoe pak je dit aan? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Factureer vaker
    Heb jij veel langlopende projecten? Dan kun je ervoor kiezen om periodiek te gaan factureren. Bijvoorbeeld per maand. Zo krijg je toch maandelijks geld binnen in plaats van alles aan het einde van het project.
  • Maak gebruik van de TOZO
    De overheid heeft een versoepelde bijstandsregeling voor zzp’ers in het leven geroepen. Als jij onder bijstandsniveau valt, dan kun je hier gebruik van maken.
  • Ga achter openstaande facturen aan
    Staan er nog facturen open die nog betaald moeten worden en bijna verlopen zijn? Bel dan voordat deze aflopen even na. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval betaald krijgt vóór de vervaldatum.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren