Lijsttrekkersdebat over Nieuwegeinse Sport

Zaterdagochtend, 30 januari: even lijkt Nieuwegein ergens in een Alpenland te liggen. Veel sneeuw in de nacht, een beetje vorst en dan de zon over het complex van JSV en Atverni. En dat aan het eind van een week, waarin Bouwgein in vlammen opging. Wat een schril contrast. Ik hoop dat we alle handen snel in elkaar slaan en zorgen dat er weer snel een Bouwgein verrijst, dat zeker even mooi wordt zoals het was. En waar heel veel mensen weer snel terecht kunnen. Wat doet het je goed na zo’n drama te zien dat de handen in de Nieuwegeinse gemeenschap snel op elkaar worden gelegd.

In de, gelukkig warme, kantine van Atverni vond het eerste lijsttrekkersdebat plaats van deze campagne. Het thema: sport. De Sportraad had een aantal onderwerpen (vanuit de verenigingen) verzameld, waarover de lijsttrekkers onder leiding van Jan van Hoeflaken stevig aan de tand gevoeld werden.

In het publiek: veel bestuurders en betrokkenen bij de sport in Nieuwegein. En er werd stevig gediscussieerd! Dat kan ook nauwelijks anders; thema’s, die aan de orde kwamen zoals :

-woningbouw op Rijnhuyse; de hockeyclub dan verplaatsen ?

– modernisering/aanpassing buitensportaccommodaties

– binnensportaccommodaties: die zijn er te weinig ?

– hoe betrek je jeugd nog meer bij sport

– Nieuwegein Beweegt ? Is hiervoor voldoende geld vrijgemaakt ?

Je merkt goed dat sportbestuurders in alle ideeën willen meedenken, maar dat de gemeente dan wel een aantal zaken gewoon moet aanpakken. Onze lijsttrekker, Hennie van Randwijk, was goed op dreef; haalde een aantal malen de pas, door de Raad, vastgestelde Structuurvisie aan. Deze visie geeft op een duidelijke manier aan hoe je de toekomst van Nieuwegein kunt zien; ook voor de verdere ontwikkeling van sport binnen onze gemeenschap. Het is zeker geen keurslijf, die Structuurvisie. Het geeft mogelijkheden aan, contouren; nu zal de komende raadsperiode een aantal zaken aangepakt moeten worden.

Belangrijk daarbij is ook de Sportraad; de sportverenigingen in Nieuwegein moeten weer het gevoel krijgen dat ze door de Sportraad ook echt vertegenwoordigd worden. Dus wordt er momenteel goed nagedacht over een positie van de Sportraad, waarbij “vertegenwoordiging” van sportverenigingen ook echt plaats kan vinden.

Overigens: een aantal raadsleden heeft sowieso meer behoefte aan contact met sportverenigingen. Dat is mooi, maar zoals ik zelf als één van die sportbestuurders (voorzitter Florie/NVC) daarbij aangaf: een bestuur bestaat ook uit vrijwilligers. Als de politiek met sportbestuurders wil overleggen, breng daarin dan wel een beetje structuur aan. Ook in de week van een sportbestuurder zit maar ..-tig uur!

Een belangrijke zaak die ook bij verdere realisatie van sportdoelstellingen aan de orde komt: hoe gaan we dit allemaal betalen? Ook Nieuwegein staat voor de uitdaging in de nabije toekomst forse bezuinigingen door te voeren. Het CDA, bij monde van Hennie van Randwijk, is daarin duidelijk: op sport wordt de komende tijd niet gekort. Daarin kreeg Hennie bijval van andere lijsttrekkers; een uitzondering hierop vormt de VVD. Johan Gadella wilde geen garanties hiervoor afgeven.

Ik zou als sportfanaat maar op één partij gaan stemmen: en dat is het CDA. Wij zijn erg duidelijk ook in onze standpunten omtrent sport: sport is voor iedereen; wij willen een goede invulling van Nieuwegein Beweegt; wij steunen sterke sportverenigingen en daarmee steken we een hart onder de riem van vrijwilligers; er dient vanuit de gemeente het initiatief te worden ontwikkeld om in overleg met de Sportraad en het bedrijfsleven te onderzoeken of er een Topsportfonds kan worden opgericht; het CDA wil graag dat jaarlijks de Dag van de Sport voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs plaatsvindt.

Sport kan een belangrijke bijdrage aan ons aller welzijn leveren. De verbinding tussen: Buurt – Onderwijs – Sport: dat vind ik belangrijk.

Mart Hack

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk