Lichtprojecties zetten waterliniesluizen in Nieuwegein en Wijk bij Duurstede in de schijnwerpers

Tijdens het evenement We Sluiten de Linies op zaterdag- 15 en vrijdagavond 21 oktober staan de sluizen van de waterlinie in de schijnwerpers. Van 19.00 tot 22.00 uur kunnen bezoekers genieten van prachtige lichtprojecties en verhalen over heden, verleden en toekomst van deze waterwerken.

‘We Sluiten de Linies’ draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Oude Sluis in Nieuwegein (Vreeswijk)
Op zaterdagavond 15 oktober staat de Oude Sluis in Nieuwegein in de schijnwerpers. Deze volgend jaar 700 jaar oude sluis speelde een cruciale rol in zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Via de sluis werd en wordt nog steeds water uit de Lek ingelaten. Niet meer om land onder water te zetten en de vijand tegen te houden, maar om de grachten en singels van Utrecht en de Vecht van vers water te voorzien. Waterschapsmedewerkers vertellen hoe dat in z’n werk gaat en wat we bij hoogwater doen om de Lekdijk te beschermen. In de schotbalkenloods is klassieke live muziek en verhalenvertellers brengen het verhaal van de waterlinie tot leven.

Inundatiesluis Wijk bij Duurstede en Fort Honswijk/Lunet
In 1870 bouwde het Ministerie van Oorlog in Wijk bij Duurstede een grote inundatiesluis. Die is nog steeds in gebruik als waterinlaat en staat op 21 oktober in de schijnwerpers. Bij de schotbalkenloods kun je genieten van een versnapering en muziek: Semmy Prinsen draait plaatjes vanuit zijn bakfiets. Ook kun je hier een animatiefilm van Chok Wah Man bekijken. Bij de sluis en bij de waterpoort vertellen waterschapsmedewerkers hoe deze ‘waterkunstwerken’ werken en hoe we vandaag de dag de Lekdijk veilig houden. Een verhalenverteller neemt je mee in het verhaal van de Hollandse Waterlinies. Uitgekeken en – geluisterd? Wandel dan door naar de beermuur: troubadour Leon Lutterman brengt je hier in vervoering met zijn aubade.

In Fort Honswijk en bij Lunet aan de Snel in Schalkwijk is de 21e ook volop waterlinieactiviteit. De inundatiesluis daar is echter veertig jaar geleden onder de Lekdijk verdwenen. Wie weet wordt de sluis in de toekomst weer zichtbaar gemaakt.

Vier avonden lichtprojecties en activiteiten
Ook elders in de waterlinie, in de gebieden van vier andere waterschappen, is er van alles te zien en te beleven. Op vier avonden op totaal dertien plekken kunnen bezoekers genieten van het gratis evenement.

We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en de Hollandse Waterlinies en vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Kijk voor het volledige programma op de website van het evenement.

UNESCO Werelderfgoed
‘We Sluiten de Linies’ is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam -al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermen deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk