Lichtkunstfestival VONK maakt volledige programma bekend voor Nieuwegein

Lichtkunstfestival VONK maakt het volledige programma voor de tweede editie bekend. In en rondom Fort de Batterijen aan de Overeindseweg 25 in Nieuwegein wordt een uitgebreide lichtkunstroute uitgezet. Er zijn tal van licht- en videokunstenaars met hun werken te zien. VONK vindt plaats van 13 tot en met 22 oktober 2023 en is een initiatief van Aan de Slinger.

Aan de Slinger organiseert deze herfstvakantie voor de tweede keer het lichtkunstfestival VONK. Tijdens het festival lopen bezoekers een interactieve kunstroute langs verschillende bijzondere kunstwerken. Met een luisterroute worden bezoekers meegenomen in de kunstwerken en ontvangen ze extra info. Alle programmaonderdelen worden dit jaar gemaakt rondom een speciaal thema ‘Wij, de Aarde’. Hiermee wil de organisatie haar bezoekers naast bijzonder vermaak ook een duurzame boodschap meegeven.

‘’Alle kunstwerken op VONK hebben een link met de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht.’’, aldus programmeur en kunstenaar Lotte Zuijdwijk. De kunstwerken van VONK bevinden zich zowel binnen als buiten op het fort. ‘’Buiten staat bijvoorbeeld de performance van het kunstenaarscollectief Blauwe Uur. Zij maken gebruik van videoprojecties en muziek om een groep mannequins tot leven te laten komen. Of denk aan het werk Phasing Waves. Deze kinetische licht- en geluidsinstallatie speelt met perceptie en nodigt uit om de wereld en de deeltjes waaruit deze is opgebouwd opnieuw te overwegen.”, aldus Zuijdwijk.

VONK, voor alle leeftijden!
Dankzij de uitgebreide en diverse programmering is het festival geschikt voor een breed publiek en daarmee een perfect herfstvakantie-uitje. Ook krijgen talent van HKU, Kunst Centraal en College de Heemlanden de mogelijkheid om hun kunsten te laten zien. De leerlingen onderzoeken welke impact de natuurelementen hebben op de aarde. De resultaten worden vertaald naar kleine kunstwerken, die worden samengevoegd tot één groot lichtkunstwerk. Daarnaast is er een programma voor de groepen 8 op alle basisscholen in Houten.

Fort de Batterijen doet tijdens VONK dienst als een tijdelijk buitenmuseum,. Het fortterrein, een groen paradijs, vormt het decor voor de interactieve lichtkunstroute. Het Fort is gelegen op fietsafstand van Utrecht en Houten, is niet alleen een prachtige locatie, maar ook een historisch verdedigingswerk en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een UNESCO Werelderfgoed.

Alle kunstenaars op een rij
Op lichtkunstfestival VONK exposeren de volgende kunstenaars: Indenaamvan, Ben Forte, Sounds Like a Plan(t), Educatieproject ism HKU Incubate, Studio SPÉS, Monobanda, Studio de Maan, Lisa Bast, Beeldjutters, Cindy Belmon, LotteZ, Tobias van der Hooff, Blauwe Uur, Ricky van Broekhoven, Albert van Abbe, Leny Maris, De Glazendraaier, Karenina van den Crommenacker, Sound of The Earth, Kunst Centraal, de leerlingen van basisscholen in Houten en College de Heemlanden.

Ticketverkoop
VONK Festival vindt plaats van 13 tot en met 22 oktober 2023 bij Fort de Batterijen en is voor alle leeftijden. Tickets zijn verkrijgbaar in tijdsloten die starten tussen 19:00 uur en 22:00 uur via de website van het Lichtkunstfestival VONK.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk