Lezing over naderende vijftigste verjaardag van Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein nadert zijn vijftigste verjaardag. Op 1 juli 1971 ging Nieuwegein officieel van start, als samenvoeging van de gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Op dat moment telde de gemeente ruim 12.000 inwoners, in de daarop volgende decennia groeide Nieuwegein tot een heuse stad met een inwonertal van meer dan 61.000 inwoners.

Jaren van voorbereiding waren aan deze samenvoeging voorafgegaan. Waar en wanneer ontstonden de eerste ideeën voor deze gemeente? Wat stond de initiatiefnemers met deze nieuwe gemeente voor ogen? Hoe verliep het bestuurlijke proces? En hoe reageerde de bevolking van Vreeswijk en Jutphaas? Wie bedacht de naam van de nieuwe gemeente? En wat is er, terugkijkend anno 2017, van alle plannen terechtgekomen zoals die bij de lancering van de gemeente Nieuwegein voor ogen stonden?

Alle bovenstaande en andere vragen vormen het onderwerp van de gratis Nieuwegeinlezing die Kaj van Vliet, archivaris van Utrecht en Nieuwegein, op donderdagavond 23 februari zal verzorgen in de bibliotheek van Nieuwegein. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanmelden via e-mail adres: activiteiten@detweedeverdieping.nu o.v.v. Nieuwegeinlezing.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk