Levenslang voor Nieuwegeiner Fenno D. in zaak rond motorclub Caloh Wagoh

In het veelbesproken Eris-proces rond motorclub Caloh Wagoh zijn drie verdachten veroordeeld tot levenslange celstraffen. Hoofdverdachte Delano R. wordt gezien als centrale figuur in een criminele organisatie. Jermaine B. en Nieuwegeiner Feno D. krijgen voor hun aandeel in een serie moorden en moordpogingen ook levenslang. De Nieuwegeiner zou een leidinggevende rol hebben gehad binnen de organisatie.

Nieuwegeiner Fenno D. (1985)
Feno D. uit Nieuwegein wordt in liquidatieproces Eris beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidatie in 2017 van crimineel Jair Wessels in Breukelen, de opdracht de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien te liquideren (toen mislukt), drie pogingen tot liquidatie en een (poging tot) beschieting van een woning.

Het proces met de naam Eris gaat onder meer om de moord op Jaïr Wessels in Breukelen en het beschieten van een woning in Doorn. Het Openbaar Ministerie had tegen vijf verdachten levenslang geëist tegen de vijf hoofdverdachten. Ook de 74-jarige Greg R. uit Mijdrecht, die ‘godfather’ werd genoemd en als een soort erelid van de motorclub gold, stond in dat rijtje van de officier van justitie. De rechtbank gaf hem zes jaar en negen maanden cel, omdat niet alles wat hem ten laste was gelegd kon worden bewezen.

‘Fulltime bezig met liquidaties’
Volgens de rechtbank was er sprake van “een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag”. De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren “huiveringwekkend”. Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van de vermeende topcrimineel Ridouan T. uit Vianen en werden uitgezet bij de organisatie “die over leven en dood meende te kunnen beschikken” en “waarin Delano R. een spilfunctie had”. R. zag liquidaties volgens de rechtbank als een verdienmodel.

Het OM had aangevoerd dat Delano R. via een tussenpersoon uit Nieuwegein een dodenlijst voor Ridouan T. aan het afwerken was. “Elke vijand van u is er een van mij”, zou R. in een versleuteld chatbericht aan T. hebben geschreven. Ridouan T. is hoofdverdachte in een ander megaproces met de naam Marengo. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin 2017 in Utrecht. Eris begint met de moord op Justin Jap Tjong, die als vergelding voor die fatale fout wordt gezien.

Kroongetuige
In Eris stonden in totaal negentien verdachten terecht. Andere verdachten krijgen gevangenisstraffen tot dertig jaar. Een kroongetuige die justitie heeft geholpen met zijn bekentenissen is veroordeeld tot tien jaar cel. Twee verdachten werden door de rechter vrijgesproken. Delano R. heeft direct aangegeven dat hij tegen het vonnis in beroep gaat.

Een onderdeel van het proces Eris is afgesplitst van de rest van de zaak. Het gaat daarbij om twee mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de uitvoering van de moord op Jap Tjong. Tegen de twee verdachten is ook een levenslange straf geëist, de uitspraak volgt donderdag.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk