Levenslang geeist tegen o.a. Nieuwegeiner Feno D.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag levenslange celstraffen geëist tegen de hoofdverdachte Delano R. en medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. in het liquidatieproces ‘Eris’ rond motorclub Caloh Wagoh. Volgens het Openbaar Ministerie was Delano R. de absolute leider van de bende die moorden op bestelling leverde. Het OM sprak van moordcommando’s en acht onder meer bewezen dat R. vijf opdrachten heeft gegeven om mensen te doden. Het proces telt maar liefst 19 verdachten, 5 moorden en nog veel meer pogingen tot moord.

Ook Greg R. uit Mijdrecht, die ‘godfather’ werd genoemd en als een soort erelid van de motorclub gold, en Nieuwegeiner Feno D. (1985) moeten als het aan het OM ligt levenslang achter de tralies. Het proces gaat om meerdere liquidaties en pogingen daartoe, waaronder de moord op Jaïr Wessels in Breukelen en het beschieten van een woning in Doorn.

Nieuwegeiner Fenno D. (1985)
Feno D. uit Nieuwegein wordt in liquidatieproces Eris beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidatie in 2017 van crimineel Jair Wessels in Breukelen, de opdracht de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien te liquideren (toen mislukt), drie pogingen tot liquidatie en een (poging tot) beschieting van een woning.

Moordopdrachten
“Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort”, zei de officier van justitie vrijdag bij de onderbouwing van de strafeisen. Delano ‘Keylow’ R., oprichter van de motorclub, is in de optiek van justitie het onbetwistbare middelpunt van de megazaak. Hij nam volgens het OM de moordopdrachten aan en zette deze uit.

In de ogen van het OM leidde R. (51) een criminele organisatie die ongekend is in Nederland wat betreft de manier waarop de dood op bestelling plaatsvond. In minder dan acht maanden tijd werden vijf mensen door een moordeskader gedood en werden voorbereidingen getroffen om nog een tiental anderen te vermoorden. “In opdracht”, aldus het OM. “Voor geld. Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood.”

Roep om vergelding
Het OM zei een tendens te constateren van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu. De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn in de woorden van de officier maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar. De samenleving moet worden beschermd, het excessieve geweld in de onderwereld bestreden.

Bij het motiveren van de strafeisen woog het OM mee dat de verdachten, op kroongetuige Tony de G. na, geen verantwoordelijkheid hebben genomen of berouw hebben getoond. Delano R. heeft alle beschuldigingen stelselmatig ontkend.

Ridouan T.
Volgens justitie was Delano R. via een tussenpersoon uit Nieuwegein een dodenlijst voor Ridouan T. uit Vianen aan het afwerken. T. is hoofdverdachte in het andere megaproces, Marengo genaamd, dat draait om weer een andere reeks liquidaties. “Elke vijand van u is er een van mij”, zou R. in een versleuteld chatbericht aan T. hebben geschreven.

In Eris staan in totaal negentien verdachten terecht. De rechtbank Midden-Nederland houdt voor deze zaak zitting in de rechtbank op Schiphol. Ook medeverdachten Jermaine B. en Willem B. hoorden levenslang tegen zich eisen. Voor de overige verdachten heeft het OM eveneens forse straffen in gedachten.

De rechtbank hoopt in juli dit jaar uitspraak te doen.

Bende Bad Boys uit Nieuwegein
Lees hier hoe de jeugdbende Bad Boys uit Nieuwegein uitgroeide tot de spil in de moorddadigste misdaadorganisatie van het lanf, met Ridouan Taghi als leider. De kern van die bende bewijst hoe misdaad niet loont, uiteindelijk. Vrijwel iedereen zit vast of is vermoord – door oude vrienden.

Enkele liquidaties in Nieuwegein
Gilbert ‘Rasta Gilly’ Roemer (1979) is op 24 juni 2013 geliquideerd in de Apolloburg in Nieuwegein. Op 28 november 2017 werd Adjai ’Timon’/‘Chico’ Badloe (1975) in dezelfde straat in Nieuwegein geliquideerd waar zijn vriend Gilbert Roemer in 2013 werd vermoord.

Een speciaal voertuig van de politie neemt de auto mee waarin Badloe in 2017 zat op de Apolloburg naar laboratorium voor onderzoek

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk