Katern

Lessen uit aanpak Galecopperdroom …..

Eind 2017 heeft de rekenkamercommissie van Nieuwegein het initiatief genomen een onderzoek te starten naar het project Galecopperzoom – Galecopperdroom. Het gebied Galecopperzoom maakt onderdeel uit van de A-12 zone (ter hoogte van knooppunt Oudenrijn) in de gemeente Nieuwegein. Het gebied is door de gemeente aangewezen als pauzelandschap, waarin tot 2030 tijdelijke initiatieven zijn toegestaan. In het onderzoek heeft de rekenkamercommissie met name gelet op de resultaten van het project, de rol van de gemeente en de betrokkenheid van de deelnemers.

Bevindingen
Het project heeft als pauzelandschap haar doelstellingen behaald, constateert de rekenkamercommissie. Geconcludeerd kan worden dat het initiatief navolging verdient. Het college heeft de gemeenteraad adequaat geïnformeerd en op verschillende en voldoende momenten in positie gebracht.

Maatschappelijke meerwaarde
De rekenkamercommissie constateert dat de initiatieven door zowel initiatiefnemers als bewoners/gebruikers (zeer) worden gewaardeerd. Het aanmelden van initiatieven stond voor iedereen open en was toegankelijk. Dit onderstreept de maatschappelijke meerwaarde van het pauzelandschap. De rekenkamercommissie heeft geen aanwijzingen dat voor het project meer kosten zijn gemaakt dan er redelijkerwijs voor gemaakt zouden moeten worden.

Tijdelijk karakter blijven benadrukken
Geen van de initiatieven zal de ontwikkeling van het gebied na 2030 in de weg staan. Maar de rekenkamercommissie is van mening dat gedurende de hele looptijd van het project een rol is weggelegd voor (toekomstige) college en gemeenteraad om het tijdelijk karakter van het project te blijven benadrukken. De rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat er bij initiatiefnemers soms onduidelijkheid is ontstaan over de spelregels en wat er van hen verwacht werd bij het uitvoeren van de initiatieven. Met name op het gebied van wet- en regelgeving.

Een pro-actieve communicatie, een meer zakelijke aanpak en betrokkenheid van de initiatiefnemers had achteraf verkeerde verwachtingen kunnen herstellen en later in het proces voor minder frictie kunnen zorgen.

In de geest van de nieuwe Omgevingswet
De rekenkamercommissie wil benadrukken dat de gemeente met deze pilot Galecopperdroom een cultuurverandering binnen de organisatie op gang heeft gebracht, hetgeen ook de nieuwe Omgevingswet van de gemeenten gaat verlangen. De lessen die uit dit rekenkameronderzoek getrokken kunnen worden, zijn niet alleen voor de gemeente Nieuwegein, maar ook voor tijdelijke initiatieven in andere gemeenten de moeite waard.

Reactie college
Het college van Nieuwegein is tevreden over de gedegen wijze waarop de rekenkamercommissie van Nieuwegein het onderzoek naar het project Galecopperzoom – Galecopperdroom ingestoken heeft. In de conclusies kan het college zich dan ook vinden, maar plaatst hier ook een kanttekening bij. Wij staan achter de werkwijze die tijdens dit project opgepakt is. Het is goed te horen dat de huidige initiatiefnemers over het algemeen een tevreden geluid laten horen. Maar daarbij blijven we werken aan de kritische punten die naar voren komen vanuit het onderzoek.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk