Lemoncurdbread

Deze fris smakende broodtaart kun je eten bij lunch of broodmaaltijd, als onderdeel van een English high tea of gewoon bij de thee of koffie. Je breekt gewoon een deegrolletje van de taart. Voor de taart
1 ¼ dl melk
25 g boter
½ pak witbroodmix
1 ei
½ eetl suiker
1 kleine appel
50 g amandelschaafsel Voor de lemoncurd
110 gr witte basterdsuiker
65 ml citroensap
1 ei
45 gr boter Extra: vuurvaste kom (of pan) die in een grotere pan past, springvorm Ø ca. 24 cm, koekenpan Verwarm de melk met de boter tot handwarm (magnetron, op 1/3 van het vermogen).
Doe de broodmix in een kom en kneed met de mixer of de hand, het melk-boter mengsel, ei en suiker door de broodmix.
Kneed tot een soepel deeg (het kan wat slap en kleverig zijn).
Laat het deeg afgedekt met plastic(folie) op een warme plaats (ca. 30ºC) ongeveer 20 minuten rijzen.
Ondertussen maak je de lemoncurd door suiker, citroensap, ei en boter in een vuurvaste kom te doen en deze gedeeltelijk in een pan met een laag heet water, dat zacht aan de kook gehouden wordt, te zetten (au bain marie).
De kom mag de bodem van de pan niet raken en ook het water niet(zie Weetje).
Roer gedurende 6-8 minuten tot het mengsel dik wordt en laat het daarna afkoelen.
Ondertussen de appel schillen, het klokhuis verwijderen en de appel in kleine stukjes snijden.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
Vet de springvorm in.
Rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. ½ cm dik.
Bestrijk de lap met de koude lemoncurd, bestrooi met de appel en het grootste deel van het amandelschaafsel (bewaar een beetje ter decoratie).
Rol het deeg op en snij het in plakken van ca. 3 cm dik.
Leg de plakken tegen elkaar aan in de springvorm.
Laat dit nog ca. 20 minuten rijzen onder een theedoek.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 200º C.
Strooi de rest van het amandelschaafsel over het brood en laat het, op het rooster in het midden van de oven, in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Tip
Zorg dat de lemoncurd koud en opgesteven is voor je het op de deeglap smeert anders wordt het deeg erg slap en onhandelbaar en loopt de lemoncurd er tussen uit.
Strooi eventueel wat poedersuiker over de taart. Weetje
Au bain marie is het in een waterbad verwarmen van gerechten, zodat de temperatuur van het gerecht niet boven het kookpunt van water komt, maar op een constante temperatuur van 100ºC blijft, de temperatuur van de stoom. I
n de praktijk komt het er op neer dat men een grotere pan met een laag water op de warmtebron zet en een pan die een maat kleiner is in de grotere hangt. Deze kleinere pan mag niet met het kokende water in aanraking komen en al helemaal niet met de bodem van de grotere pan. Al roerende verwarmt men het gerecht in de kleinere pan in de stoom van het water tot het gerecht gesmolten (bv. chocolade) of gebonden (bv. lemoncurd) is.
De techniek au bain marie is oorspronkelijk afkomstig uit de alchemie en kan naast het doen opwarmen van gerechten ook gebruikt worden om gerechten te laten afkoelen. Dit recept uitprinten? Klik op de printbutton hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton rechts.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren