Leerlingen Krullevaar lossen ruzies zelf op

Vrijdag 14 september ontving een aantal leerlingen van basisschool De Krullevaar hun Mediator diploma. Voortaan mogen Adnan, Feliz, Jaylen, Matthijs, Myla, Sabine, Afanaisa, Fenne, Jordi, Nadine, Rachel en Sven bemiddelen bij conflicten op het schoolplein en in de klas.

In drie dagdelen leerden de leerlingen hoe ze ruzies kunnen oplossen. Dat doen ze aan de hand van 17 stappen. In een afsluitend examen moesten de leerlingen laten zien of ze volgens het stappenplan een conflict konden oplossen.

Sabine: “Het examen was best makkelijk. We moesten een probleem naspelen dat twee anderen moesten oplossen. Daarna waren de rollen omgedraaid. Onze ouders waren erbij. Dat maakte het best wel spannend. Ik vind het leuk dat je als mediator dingen oplost.”

Vanaf volgende week heeft een tweetal mediatoren “dienst.” Dat betekent dat ze tijdens de pauze op het plein opletten of ze kunnen helpen bij een conflict. Uiteraard loopt er ook een leerkracht rond. Die stuurt ruziënde leerlingen door naar de mediatoren. [Sabine: “Als de ruzie niet te erg is.”

Mediatie maakt onderdeel uit van het programma “De Vreedzame School.” De Krullevaar is sinds 2011 een Vreedzame School. Dat wil zeggen dat de school veiligheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en een positieve omgang met elkaar extra stimuleert. Mediatie bestaat in Amerika al lang als een professie en is de laatste decennia ook in Nederland in opmars.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk