Leerlingen De Vleugel kokkerellen uit eigen schooltuin

De leerlingen uit groep 7 en 8 van de Monteessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen hebben afgelopen week soep gemaakt. De ingrediënten kwamen vers uit de tuin van de school.

Rambags: ‘We vinden het belangrijk dat kinderen weten waar het voedsel vandaan komt. Sla wordt niet gemaakt en verpakt in een fabriek.’ De animo voor de schooltuinclub is groot. ‘Kinderen zijn heel enthousiast over de tuin. We proberen de tuin ook leuk te maken voor kinderen, bv. door een speciale aardbeientoren, vleesetende plantjes in de vijver en tomaten die ondersteboven groeien in hangzakken.’

‘Ik heb nog nooit soep gemaakt. Wij warmen thuis altijd soep op’, zegt één van de leerlingen, terwijl ze in de pan met soep roert. Samen met twee ouders maken leerlingen van groep 7 en 8 van Montessorischool De Vleugel zelf soep. De ingrediënten komen vers uit de eigen schooltuin. De courgette-oogst is gigantisch, dus wordt er courgettesoep gemaakt. Met pesto of kaas naar keuze. Met het recept erbij snijden de leerlingen de ui, knoflook en courgette. Er wordt geroken aan de kruiden en uiteindelijk verdwijnen alle ingrediënten in de pan.

‘Het is geweldig om te zien dat ze zo enthousiast zijn. Ze willen allemaal graag meehelpen en zijn nieuwsgierig.’ zegt één van de ouders. ‘Wij laten ze graag ervaren dat het helemaal niet moeilijk is om te koken met verse producten. Voor sommige kinderen is de smaak wennen, maar het is positief dat er geproefd wordt.’

Het idee van een schooltuin past binnen het Montessorionderwijs. Kinderen leren er van jongs af aan om samen verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving en er ook zorg voor te dragen. Zo hebben de kinderen vanaf groep 1 een eigen plantje in de klas die ze zelf verzorgen. De oudere kinderen zorgen voor de schooltuin. Ze verbouwen er naast courgette ook tomaten, rucola, rabarber, aardappelen, kruiden en verschillende soorten kolen.

Na het proeven door de koks, werd de soep in glaasjes in de klas opgediend en samen opgegeten. Bijna alle glaasjes waren naar afloop leeg, net als de pan. Tot grote spijt van één van de jongens, die graag nog een glaasje had gewild.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk