Katern

Leerlingen Cals publiceren in wetenschappelijk vakblad

De Vrije Universiteit heeft sinds twee jaar een ‘Extra Talent-programma’ om getalenteerde vwo 5-leerlingen kennis te laten maken met onderzoek. Op het thema ‘Is er meer tussen hemel en aarde?’ hebben twee leerlingen een onderzoek opgezet, uitgevoerd en zelfs een wetenschappelijk artikel geschreven. De vakjury riep heb uit tot de winnaars van 2010.
Cals leerlingen Demi Klomp en Jasper Stoorvogel uit Nieuwegein deden onderzoek naar de invloed van de media op de zingeving van jongeren. Ze lieten leeftijdgenoten naar jongerenprogramma’s van BNN en de EO kijken en interviewden ze daarvoor en daarna. Eén van de belangrijkste conclusies was dat jongeren op de een of andere manier worden beïnvloed door dit soort programma’s. Ze realiseerden zich dat ze ‘zich toleranter moesten opstellen tegenover mensen in hun omgeving met rare ziektes of mensen die anders zijn dan zij zelf.’ De jury prees hun gestructureerde werken en het secuur doorlopen van de onderzoeksstappen. Ook de noeste arbeid en een ‘gelikte’ presentatie hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.
Voor de leerlingen betekende dit een beloning voor hard werken, een zeer goede opzet voor een profielwerkstuk én ruimte in het wetenschappelijk vakblad voor docenten godsdienst/levensbeschouwing voor hun eigen wetenschappelijke artikel.
Dinsdag 12 april j.l. werden de leerlingen tijdens de les filosofie verrast door dhr. Taco Visser, eindredacteur van Narthex. Hij gaf hen een eigen exemplaar van het vakblad en feliciteerde hen met de publicatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk