Leegstaande kantoren binnenkort groentekassen

Als het aan de lokale PvdA in Nieuwegein ligt dan zullen leegstaande kantoren binnenkort er uit gaan zien als groentekassen. Zelf de groente telen voor de inwoners van Nieuwegein. Guido Bamberg van de PvdA: ‘Stadslandbouw draagt bij aan groene en maatschappelijke doelstellingen. Bovendien is het één van de vormen om leegstand van kantoorgebouwen te bestrijden. In Nieuwegein kan stadslandbouw bijdragen aan alle drie de doelstellingen. De overweldigende kantorenleegstand in Nieuwegein noopt tot creativiteit. Stadslandbouw is, naast veel bestaande initiatieven, een nieuwe vorm om de kantorenleegstand aan te pakken.’

Volgens Bamberg heeft, naast het bestrijden van leegstand van kantoren, stadslandbouw ook maatschappelijke en milieu voordelen. Zo zullen de transportlasten voor lokaal gekweekte gewassen laag zijn, is er weinig tussenhandel en hebben lokale gewassen een hogere versheid. Ook zal volgens de PvdA deze manier van leegstand aanpakken een bijdrage leveren aan een klimaat neutrale stad.

Bamberg: ‘Ook is er een directere band tussen producent en consument, en het zou ingericht kunnen worden met een maatschappelijke functie, zoals educatie of maatschappelijk werk.’ Binnenkort wordt in Nieuwegein het Streektransferium aangelegd om streekproducten te verkopen. Dit zal volgens de PvdA een potentieel afzetkanaal kunnen zijn voor de producten die in de stad Nieuwegein gekweekt zijn.

Bamberg: ‘Nieuwe technieken maken landbouw in gebouwen mogelijk, denk daarbij aan nieuwe verlichtingstechnieken door gebruik te maken van LED-verlichting. Daarom is het mogelijk om stadslandbouw in gebouwen mogelijk te maken en zo de leegstand in kantoren te bestrijden.’ De PvdA roept het college op om de mogelijkheden van stadslandbouw in Nieuwegein te onderzoeken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren