Lasagne met groenten

Lasagne is een ideaal gerecht om groentes in te verwerken zonder dat kinderen (en sommige volwassenen) ze, in combinatie met de pasta, tomatensaus en kaas, als zodanig herkennen. Snij ze wel heel klein of pureer ze desnoods voor ze de pan in gaan. Voor 4 personen:
1 pak lasagnevellen (bv Honig)
olijfolie
1 grote ui
1 rode paprika
3 stengels bleekselderij
1/2 bakje champignons
1 potje gebroken sperziebonen à 340 gr
1 pot pastasaus Traditioneel à 620 gr
2 volle theelepels Italiaanse keukenkruiden
mespuntje sambal
peper en zout
1/3 zakje geraspte kaas Voor de bechamelsaus:
ca. 20 gr margarine
ca. 2 eetlepels bloem
ca. ½ liter melk
een vleugje gemalen koriander (ketoembar) en nootmuskaat
peper en zout Extra: een rechthoekige ovenschaal van ca. 18 x 28 cm Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet de ovenschaal in met wat olijfolie.
Pel en snipper de ui.
Was de paprika en de bleekselderij en snij ze in kleine reepjes of blokjes. Maak de champignons schoon en snij ze eerst doormidden en dan in plakjes.
Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit ui, paprika en bleekselderij.
Bak de champignons even mee en voeg de sperziebonen toe.
Schenk de pastasaus bij het groentemengsel maar bewaar een dikke bodem saus.
Roer sambal, kruiden, peper en zout door de saus en laat deze op de laagste pit even doorsudderen.
Maak ondertussen de Bechamelsaus.
Smelt de boter in een steelpan of in een schaal in de magnetron.
Roer de bloem erdoor en verwarm het mengsel 1 minuut.
Roer de melk in delen door de saus, steeds weer doorwarmen, tot de saus gaat binden.
Ga zo door tot de saus de gewenste dikte heeft gekregen en maak op smaak met peper, zout, ketoembar en nootmuskaat.
Verdeel de rest pastasaus over de bodem van de ovenschaal en leg er een laag lasagnebladen overheen.
Leg de bladen zo min mogelijk over elkaar heen, maar tegen elkaar aan. Verdeel 1/3 van het groentemengsel over de lasagnebladen.
Dek af met een nieuwe laag lasagnebladen.
Verdeel opnieuw 1/3 van het groentemengsel over de bladen en dek weer af met lasagnebladen.
Verdeel het laatste groentemengsel over de schotel en schenk de Bechamelsaus erover.
Strijk de saus voorzichtig uit en bestrooi met de geraspte kaas.
Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de lasagne in 20 à 25 minuten gaar en goudbruin worden.
Serveer met een frisse salade en bijvoorbeeld met kaas/ui-brood, dat je snel even maakt van een stokbrood of wat overgebleven broodjes (bijvoorbeeld Kaiserbroodjes). Kaas/ui-brood
Snij stokbrood of broodjes in de lengte door, leg ze op een bakplaat en beleg met plakjes kaas.
Strooi er fijngehakte ui en wat Italiaanse keukenkruiden overheen. Eventueel ook wat reepjes gedroogde tomaat er over verdelen.
Schuif de bakplaat bij de lasagne in de oven 5 minuten voor de lasagne uit de oven kan.
Het brood is goed als de kaas helemaal gesmolten is. Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
Voorbereiden: ca. 25 minuten
Bereidingstijd: ca. 25 minuten Tip
Je kunt natuurlijk groente en ingrediënten naar eigen keuze en hoeveelheid gebruiken. Een restje groente zoals doperwtjes of broccoli gaat ook prima. Gebruik echter wel de pastasaus. Vindt je het maken van de Bechamelsaus te veel werk, gebruik dan een kant en klaar zakje. Wil je toch vlees gebruiken, neem dan 250 gr rundergehakt en bak die rul tegelijk met de ui, paprika en bleekselderij. Weetje
Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "lasanon" -platte deegkoek- betekent.
Sambal in een Italiaans gerecht vreemd? Klopt, maar misschien niet als je weet dat het een gunstige werking op de stofwisseling heeft. Daarvoor verantwoordelijk is de stof capsaïcine, die de scherpe smaak veroorzaakt. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat deze stof ook de vetverbranding in het lichaam verhoogt en dat het tevens het uithoudingsvermogen verbetert. Toch maar af en toe een mespuntje toevoegen? NB
De recepten uit deze rubriek kunnen vanuit het archief worden gekopieerd naar een word-document, waarna ze kunnen worden uitgeprint.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk