Laminaat zelf leggen

Al decennialang is laminaat één van de populairste manieren van vloerafwerking. Een laminaten vloer heeft dan ook erg veel voordelen. Zo is het een relatieve goedkope manier van vloerafwerking. Er is ontzettend veel keus op het gebied van laminaat, zodat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Laminaat is er al vanaf negen euro per vierkante meter, maar heb je meer te besteden dan kun je gaan voor een duurdere variant. Als ander kenmerk heeft deze vorm van vloerafwerking dat het erg sterk is en vrij makkelijk in onderhoud. Misschien wel het grootste voordeel is dat laminaat erg makkelijk zelf te leggen is. Als je een dag de tijd neemt kun je grote stappen maken met het leggen van laminaat. Wij nemen deze stappen graag met je door.

Welk gereedschap heb je nodig
Om laminaat leggen heb je niet extreem bijzonder gereedschap nodig. Je heb in ieder geval een laminaatsnijder nodig of eventueel een decoupeerzaag. Een laminaatsnijder heeft de voorkeur boven de decoupeerzaag, omdat dit sneller en stofvrij werkt. Ga je met een decoupeerzaag aan de slag dan is het handig om hier schraagjes voor te gebruiken. Ook heb je een rolmaat nodig met een potlood om de hoeken af te tekenen. Hier kan ook een profiel mal voor gebruikt worden indien je hier de beschikking over hebt. Als laatste heb je een zwaaihaak nodig, waarmee je schuine hoeken af kunt tekenen. Heb je het bovenstaande in je bezit, dan ben je klaar om laminaat te gaan leggen.

Ondervloer leggen
Je begint het leggen van laminaat met de ondervloer. Er zijn veel verschillende ondervloeren te krijgen die erg gemakkelijk te leggen zijn. De belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is of je de ondervloer op een rol met vochtscherm wilt of groene plaatjes. Beiden hebben zo hun voordelen om te leggen. Zo kunnen de platen makkelijke gelegd en gesneden worden. Daar waar de ondervloer op een rol makkelijk uitgerold kan worden, waardoor je snel meters kan maken.

Laminaat leggen
Vanuit de hoek van de kamer begin je met het leggen van deze vorm van vloerafwerking. Deze leg je helemaal door tot aan het einde waar je het laatste stukje op maat zaagt. Met dit laatste stukje begin je vervolgens de tweede baan. Je begint nooit met een nieuw stuk, omdat de verticale naden zo niet op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor stevigheid bij je laminaten vloer. Op deze manier ga je de hele kamer door, totdat je klaar bent.

Nog een paar kleine tips
Er zijn een paar simpele tips om rekening mee te houden bij het leggen van laminaat. Leg je laminaat minimaal een dag voordat je het gaat leggen midden in de ruimte. Zo kan het goed op temperatuur komen en zal het niet heel veel meer uitzetten. Hout blijft wel altijd werken dus houdt rekening aan de zijkanten door enkele millimeter over te houden. Deze extra millimeters kun je later erg makkelijk verbergen met plinten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren