Kunstenares Lea Wijnhoven en Annet Terberg-Pompe maken beeld van Truus Wijsmuller

Begin deze maand is het standbeeld voor Truus Wijsmuller onthuld in Alkmaar. Het beeld, gemaakt door de Nieuwegeinse kunstenares Lea Wijnhoven en de IJsselsteinse Annet Terberg-Pompe, zou eerst op haar geboortedag (21 april) ceremonieel worden onthuld, maar dat kon vanwege de Coronamaatregelen niet doorgaan. De officiele onthulling zal nu plaatsvinden op 21 april 2021.

Lea Wijnhoven: ‘Annet en ik hebben twee en een half jaar aan het beeld gewerkt naast ons werk in onze eigen ateliers en ja……we zijn best wel trots, ook de Alkmaarders reageren heel positief en dat is mooi meegenomen.’ Het bronzen beeld is 2.10 meter hoog en 1.20 meter in doorsnee en staat op een zeer prominente plek midden in Alkmaar. Tante Truus is omgeven door 28 kinderen. Het getal 28 in de Joodse cultuur staat voor ‘kracht’, vaak gebruikt in het gezegde “Yasher Koach.”

Truus Wijsmuller
De Alkmaarse Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door op Mient 14 in Alkmaar. Ze was praktisch van aard en strijdlustig als het erop aan kwam. Dat blijkt uit haar moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog en juist ook in de jaren daarvoor. In die tijd redde zij de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen. Dat waren met name kinderen van Joodse komaf. Dit deed zij eerst kleinschalig door een veilig onderduikadres te regelen. Later organiseerde ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’, die op de sokkel is te lezen.

Ook na de oorlog zette zij zich in voor kinderhulp, vooral in Suriname. Haar heldendaden bleven lang onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend. Nu heeft Truus Wijsmuller, naast een straat die naar haar vernoemd, geëerd met een groot standbeeld. De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug in Alkmaar uit op haar oude woonhuis.

Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn van Special Eyes Filmproductions, makers van een documentaire over Youp van ‘t Hek en Herman van Veen, werken samen met Blunt Cinema aan een documentaire over Tante Truus Wijsmuller. De documentairemakers hebben veertien ‘kinderen’ getraceerd die destijds door de Nederlandse Truus Wijsmuller zijn gered. Zes van hen hebben ze inmiddels opgezocht – de overlevenden wonen verspreid over de hele wereld, van Canada tot Zürich. Zij gaven, samen met de gemeente Alkmaar, Lea Wijnhoven en Annet Terberg-Pompe de opdracht het bronzen ‘life-size’ beeld van deze heldin te maken.

Links op de foto: Lea Wijnhoven en rechts Annet Terberg-Pompe

Over kunstenares Lea Wijnhoven
Sinds 1986 heeft Lea van haar hobby haar beroep gemaakt.  Naast de 5 lesgroepen die ze wekelijks geeft aan 60  leerlingen,werkt ze in opdracht voor alle mogelijke gelegenheden. Een van haar specialiteiten is het vervaardigen van urnen, deze worden op persoonlijke basis gemaakt,in nauw overleg met de opdrachtgever. Met betrokkenen kan meegewerkt worden aan het object. Dat dit heel helend werkt voor het verwerkingsproces is een extra facet van dit mooie werk.

Haar vrije werk bestaat veelal uit vrouw- en dierfiguren. De vrouwen vallen op door hun lengte, hun beweging en hun sierlijkheid. Ook is er een serie ‘mollige vrouwen’ tot stand gekomen. Deze blinken uit door de komische uitdrukkingen. De dieren vallen op door hun ‘menselijke karaktertrekken’ en hun vaak komische uiterlijk.

Lea haar atelier aan de Kerkstraat 31 in Jutphaas is open van 14.00 uur-17.00 uur van dinsdag t/m zaterdag.

Meer over de IJsselsteinse Annet Terberg-Pompe vindt u hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk