Kunst in de Rijtuigenbuurt ter verbetering van de wijk

Niet vóór, maar mét de buurt. Circa 25 bewoners van de Rijtuigenbuurt hebben eind verleden jaar hun keuze gemaakt voor kunst in de buurt. Het doel van dit kunstproject is de uitstraling en imago van de buurt te verbeteren. Dit gebeurde door samen met de bewoners kleurrijke kunstwerken vorm te geven die een zichtbare plek krijgen in de buurt. Onlangs is er een begin gemaakt van het ophangen van de kunstwerken.

In opdracht van gemeente Nieuwegein hielden vijf kunstenaars in augustus 2017 een pitch van het kunstproject dat ze samen met buurtbewoners wilden uitvoeren. De kunstenaars gingen aan de hand van deze ‘community art projecten’ met bewoners en de jury in gesprek. De projecten van kunstenaars Joyce Verheul en Vincent Skiller kwamen toen winnaars uit de bus.

Beide kunstenaars hebben een sterke band met de buurt en stonden te popelen om met hun project aan de slag te gaan. Joyce Verheul kwam met een project waarbij ze boomknuffelaars wilde ontwerpen waarmee bomen in de wijk op een kleurrijke manier versierd werden. Vincent Skiller kwam met het idee om picknick tafels te ontwerpen waarbij buurtbewoners zelfontworpen patronen en boodschappen voor de buurt met een lazerprinter in de tafel kunnen graveren. Begin januari is gestart met de uitvoering van de kunstprojecten.

Verantwoordelijk wethouder Martijn Stekelenburg: “De energie van zowel de bewoners als de kunstenaars spreekt me erg aan. Vanuit deze drive ontstonden de mooiste initiatieven.”

Cultuurmakelaar Casper Broekaart: “Veel mensen hebben een statisch beeld over kunst en cultuur. Alsof het alleen voor een klein clubje mensen is en in een museum of theater plaatsvindt. Deze kunstprojecten zijn van, voor, over, met en in de buurt.”

De geplaatste kunstwerken in de Rijtuigenbuurt

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk