Kunst in de Etalage

In de etalage van de Kunstuitleen Nieuwegein, aan de Raadstede 27, prijkt in december het werk van twee Utrechtse kunstenaars. Aan de wand hangen twee tekeningen van Willem K. Vreeswijk. Op sokkels zijn glazen objecten van Steef Hendriks geplaatst. Steef Hendriks (1956) leerde zich het werken met glas zelf aan en sinds 1989 is hij beroepsmatig bezig met vrij werk en opdrachten voor bedrijven en particulieren die hij in zijn eigen studio maakt. In het begin van zijn carrière richtte Hendriks zich op het fusen (ineensmelten) van vlakglas en het bewerken van koud glas door middel van zandstralen.Tegenwoordig legt hij zich steeds meer toe op het bewerken van heet glas door middel van het blazen, gieten en het pâte de verre. De thema’s in zijn glazen kommen en vazen ontstaan vaak uit de ervaringen die hij op doet tijdens zijn reizen en in zijn werkomgeving. Ze zijn helder van vorm en kleur en dragen zijn ideeën en herinneringen. De samenwerking tussen Hendriks en Vreeswijk heeft geleid tot een monumentale expositie in de etalage.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Kunst in de Etalage

Papierkunst siert de etalage van de kunstuitleen in november. De in Deurne woonachtige Portugese kunstenaar Paulo Taborda Barreto maakt ruimtelijke objecten op basis van een bijna wetenschappelijke studie van vlakverdeling. Hij vouwt op vooraf bepaalde lijnen papieren reliëfs. Deze objecten zijn soms streng geometrisch, maar ook frivool en speels.Altijd blijven de voorwerpen bewegelijk in die zin dat ze terug te vouwen zijn tot het platte vierkant. Door het toepassen van wiskundige wetmatigheden komen in zijn werk de meest verrassende vondsten aan het licht. Vaak neemt het gevouwen vierkant precies de ruimte van een kubus in. Door eindeloos experimenteren heeft Taborda Barreto ook vastgesteld dat het mogelijk is ronde vormen te vouwen uit een vlak stuk papier.Papier is het enige materiaal dat geschikt is om deze techniek toe te passen. Een voltooid reliëf van Paulo Taborda Barreto is het best te vergelijken met de kunst van de nulbeweging (Schoonhoven, Dekkers) of de systematische kunst. Aangezien het werk altijd monochroom is, meestal wit, brengt het licht ze tot leven. Op zaterdag 5 november is de kunstenaar aanwezig in de kunstuitleen waar hij vragen over zijn werk zal beantwoorden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren