Krullevaar krijgt hulp uit Spanje

Sinds enkele weken zijn er twee Spaanse studenten op basisschool De Krullevaar, José en Anna, beiden studenten aan de universiteit van Valencia. Tot aan de kerstvakantie lopen ze maandag, dinsdag en donderdag stage op de Nieuwegeinse school. Leerlingen van De Krullevaar leren zo actief hun Engels te gebruiken. Vanaf groep 1 krijgen de kinderen minstens twee keer per week Engelse les. Dankzij de Spaanse studenten komen er heel wat uurtjes bij.

Anna en José wonen in Utrecht. De eerste schooldag op De Krullevaar fietsten ze vanuit Utrecht naar Nieuwegein en verdwaalden hopeloos. Daardoor hebben ze Nieuwegein goed leren kennen. Ze zijn op Cityplaza geweest en vele andere plekken. Wat hen opviel is dat er zo veel laagbouw is in Nieuwegein. In Spanje is er veel meer hoogbouw in steden. “Only the rich can afford a garden around their house.” Nu gaan ze alle dagen met de sneltram. Vooral omdat ze het zo koud vinden. In Valencia daalt het kwik vrijwel nooit onder de nul.

Ze vertellen hoe Spaanse basisscholen verschillen van de Nederlandse. De klassen zijn er groter, vanaf ongeveer dertig leerlingen. Want door de crisis in Spanje is er minder geld voor onderwijs. En scholen in Spanje zijn veel geslotener, “like a prison.” Het viel ze op dat de hekken rond het schoolplein van De Krullevaar niet op slot zitten en dat veel deuren van klaslokalen overdag openstaan. Een ander verschil tussen Spaanse en Nederlandse basisscholen is dat er in Spanje speciale leraren zijn voor muziek, kunst en Engels.

Net als op De Krullevaar krijgen in Spanje de kinderen vanaf hun zesde jaar Engels. Maar ze spreken minder goed Engels dan de kinderen hier, zeggen José en Anna. Ze denken dat het komt omdat veel programma’s op de Nederlandse tv in het Engels zijn. In Spanje zijn alle tv-programma’s in het Spaans.

De Spaanse studenten vinden ons een beetje saai. Spanjaarden zijn luidruchtiger, opener en houden van feesten. Ze eten pas rond 22.00 en gaan niet naar bed voor 24.00 uur. Ook zijn José en Anna niet echt te spreken over het Nederlandse klimaat, maar ze verheugen zich wél op een witte december.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk