Krakers bedrijfspand landgoed Rijnhuizen veroordeeld

Vijf personen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het kraken van een bedrijfspand op landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. Dit deden zij in juli van dit jaar. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, de andere drie moeten een boete betalen.

Op 29 juli van dit jaar hebben drie mannen en twee vrouwen het bedrijfspand gekraakt. Ook hebben ze in en rondom het pand vernielingen aangericht. De krakers werden ontdekt omdat het alarm was afgegaan. Bij hun aanhouding hadden ze gereedschap bij zich waarmee de vernielingen uitgevoerd konden worden. Dat anderen op een eerder moment de vernielingen hebben aangericht is volgens de rechtbank dan ook onaannemelijk.

Het pand stond sinds 2016 leeg en was afgesloten van het water en het gas. Ook waren er meerdere lekkages, waardoor een gedeelte van het pand onder water stond. De rechtbank constateert dan ook dat het pand feitelijk niet meer in gebruik was waardoor er wel sprake is van kraken maar niet van lokaal- en erfvredebreuk.

Gevangenisstraffen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en het strafrechtelijk verleden van de krakers. De hoofdverdachte, een 30 jarige man uit Polen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 dagen, waarvan 7 dagen voorwaardelijk.

Een 32-jarige vrouw uit Berlijn is veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf waarvan 5 dagen voorwaardelijk. Daarnaast is zij veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

Drie andere personen moeten een boete van 750 euro betalen. Nog eens drie andere verdachten zijn vrijgesproken. Van hen is niet vastgesteld dat ze meer hebben gedaan dan voor het toegangshek te staan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk