Kosten bouwvergunning stijgen flink

De kosten voor een bouwvergunning zijn ten opzichte van vorig jaar enorm gestegen, zo blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Gemiddeld moest landelijk 37% meer worden betaald. Amsterdam-Zeeburg spant de kroon. Daar zijn de kosten voor een vergunning met maar liefst 412% gestegen. Op de tweede plaats komt Heerlen, waar de bouwleges met 139% zijn gestegen. Daarna volgt Westland met 59,8%.

Vorig jaar bleek bij onderzoek in dezelfde gemeenten al dat ze zeer diverse prijzen hanteren en er een wirwar is van berekeningsmethoden voor de kosten. Ondanks dat de VEH dit toen kenbaar heeft gemaakt aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken, is er niets veranderd.

Nieuwegein maakt bij leges voor bouwvergunning onderscheid in bouwkosten: Bouwkosten onder 2.600,00 euro waren de kosten in 2003 25,00 euro en in 2004 31,20 euro. Deze prijsstijging komt doordat de gemeente Nieuwegein kostendekkender is gaan werken, wat nodig is door alle bezuinigingen. In het najaar worden de kosten voor 2005 vastgesteld. Bij bouwkosten boven de 2.600 euro zijn de kosten 1,2% van de bouwkosten. Dit percentage is in 2003 en 2004 hetzelfde gebleven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk