Koppeling Uithoflijn met lijn 61 weer uitgesteld

De koppeling tussen de Uithoflijn (lijn 22) en de tramlijn naar IJsselstein (lijn 61) loopt bijna een jaar vertraging op. Omdat er in het Stationsgebied in Utrecht en in Nieuwegein nog voorbereidingswerkzaamheden moeten gebeuren, wordt de koppeling later in gebruik genomen dan in eerste instantie gepland.

De koppeling tussen tramlijn 61, van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein, en de Uithoflijn moet ervoor zorgen dat reizigers rechtstreeks van IJsselstein en Nieuwegein naar Utrecht Science Park kunnen en andersom. Zonder over te stappen op Utrecht Centraal.

Zomer van 2022
De koppeling van de twee tramlijnen stond gepland voor deze maand, maar dat gaat nu in het tweede kwartaal van volgend jaar gebeuren. Tijdens de zomerdienstregeling van 2022 wordt de tram in dienst genomen, is nu de planning.

“De tramlijnen zijn fysiek al wel gekoppeld”, vertelt de woordvoerder van de provincie Ron van Dopperen. “De trams kunnen bijvoorbeeld vanaf het Science Park terug naar Nieuwegein voor onderhoud. Maar dat wil nog niet zeggen dat we alles klaar hebben om ook de dienstregeling te kunnen rijden.”

Zo zijn nog werkzaamheden nodig aan de halte op het Jaarbeursplein, om die halte ook geschikt te maken voor lange trams van 75 meter. “Dat betekent dat er gekeken moet worden naar de seinen, wissels en het beveiligingssysteem”, aldus van Dopperen. Bovendien moet het bus- en taxiverkeer rondom de trambaan worden aangepast. Dat is volgens Van Dopperen een taak voor de gemeente.

Ontsporing
“Om betrouwbaar te kunnen rijden moet je een aantal testen uitvoeren”, stelt van Dopperen. Daarmee start de provincie dit najaar. Morgen volgt een brief aan de Provinciale Staten met meer uitleg over de planning en de reden van de vertraging.

Er is veel heibel rond de Uithoflijn en de tramlijn van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein. Een niet kloppende vergunning, storingen en zelfs een ontsporing zorgden in het al verleden voor vertragingen in de planning.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren