Komend weekend het HIDE-festival in Nieuwegein

Tussen het HIDE-festival in Nieuwegein en Utrecht Centraal rijdt morgennacht een partybus met muziek, discolampen en rookmachines. Het is de aftrap van een voorlichtingscampagne van Team Alert met de boodschap: Plan je trip, rij drugsvrij. “Jongeren overschatten zichzelf.”

Onderzoek door het Trimbosinstituut wijst uit dat na twee coronajaren veel er jongeren behoefte aan hebben om los te gaan op festivals en daarna onder invloed in de auto te stappen. “Knaldrang”, zegt Tom Plaum van Team Alert, dat zich in Utrecht inzet voor een betere leefwereld van jongeren. “Na twee jaar binnenzitten zijn de clubs en festivals weer begonnen. Jongeren die toch een beetje de verloren tijd willen inhalen kennen vaak de regels voor verantwoord alcohol- en drugsgebruik niet.”

Verzekeraar keert niet uit
Plaum noemt het voorbeeld van een meisje dat meerdere keren onder invloed van drugs een auto had bestuurd. “Tot ze een ongeluk veroorzaakte. Het letsel viel mee, maar het schuldgevoel is nog steeds enorm. Ze werd verantwoordelijk gehouden en de verzekeraar keerde niet uit. Het heeft een grote impact op je leven, zelfs als het fysiek nog goed afloopt.”

Waar het nogal eens misgaat is dat jongeren achter het stuur een vals gevoel van veiligheid krijgen als het toevallig een keer goed gaat met een pilletje of lijntje op. “Eigenlijk lukt het best wel goed, denken ze dan”, aldus Plaum. “Daarmee praten ze het voor zichzelf goed en dan gaan ze het vaker doen. Ze overschatten zichzelf, want ze zijn gewoon onder invloed en hun waarnemingsvermogen is echt slechter.”

Weinig ervaring
Om de risico’s van rijden onder invloed duidelijk te maken start Team Alert morgenavond op het HIDE-festival een publiekscampagne. Het is een jaarlijks terugkerend thema, want de doelgroep vernieuwt zich steeds en tijdens de coronacrisis hebben jongeren weinig ervaring opgedaan met de risico’s rond het gebruik van middelen. Maandelijks houdt de politie ongeveer duizend mensen aan die drugs hebben gebruikt in het verkeer, zegt Team Alert, terwijl de kans ook een ongeval door een combinatie van alcohol en drugs tot wel tweehonderd keer groter wordt.

Plaum wil vooral een beroep doen op de sociale normen in vriendengroepen. “Als het bij vrienden normaal is om onder invloed te rijden, zijn anderen geneigd om het ook te doen”, legt hij uit. “We willen bereiken dat jongeren elkaar erop aanspreken: ‘Hé, je hebt net gewoon een pilletje genomen en je gaat nu achter het stuur zitten? Dat vind ik niet chill, dus dat gaan we op een andere manier oplossen’.”

Belofte
De campagne begint morgen bij HIDE in Nieuwegein en gaat daarna vooral online verder, waar jongeren te vinden zijn: op TikTok, Instagram en Snapchat. “Ze kunnen ook op onze website een belofte met zichzelf maken”, zegt Plaum. “Niet autorijden als je drugs hebt gebruikt, maar een alternatief zoeken. Neem een taxi of het ov, regel een nuchtere bestuurder of blijf ergens slapen.”

De partybus die TeamAlert morgennacht inzet rijdt twee keer van het festivalterrein naar Utrecht Centraal, terwijl binnen het feestje nog even doorgaat. Volgens TeamAlert zitten beide ritten al vol.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk