Kom op 1 december naar Stadsplein voor composteerinstallatie

Op het Stadsplein van Nieuwegein start op zaterdag 1 december van 14.00 tot 17.00 uur een proef met een mobiele composteerinstallatie. De installatie maakt het mogelijk ter plekke compost en groene stroom te maken van groente- fruit- en tuinafval (GFT). Bezoekers kunnen de compost direct mee naar huis nemen. Hiermee wil de gemeente laten zien dat het scheiden van afval zeer de moeite waard is. Bovendien bespaart de nieuwe installatie kosten.

Als het GFT eenmaal in de groene container zit, raken de inwoners van Nieuwegein het zicht er op kwijt. Het verwerkingsproces van het GFT kost dan nog een aantal weken en gebeurt op afstand. Om het recyclingproces van GFT voor de inwoners inzichtelijker te maken, is deze mobiele installatie ontwikkeld. Bewoners kunnen met eigen ogen zien en voelen hoe het werkt. Wie op zaterdag op het Stadsplein komt en zijn kennis test, maakt kans op een toepasselijke prijs.

De proef wordt op de voet gevolgd door afvalrecycler VAR in Gelderland die het apart ingezamelde groente- fruit- en tuinafval van alle Utrechtse gemeenten verwerkt. Van de ca. 100.000 ton GFT die jaarlijks in de provincie Utrecht vrijkomt, maken ze bij VAR compost, biogas en groene stroom. Daarmee wordt het bedrijf en 4000 woningen voorzien van energie en warmte. Bovendien komt er hierdoor 8000 ton minder C02, een broeikasgas, in onze atmosfeer.

De mobiele composteerinstallatie maakt onderdeel uit van de provinciebrede campagne Doe meer met afval. Daarmee wil de gemeente Nieuwegein laten zien dat het scheiden van afval zeer de moeite waard is. Afval is voor het grootste deel namelijk geen afval maar juist een grondstof voor nieuwe producten. Bovendien bespaart het scheiden van afval kosten. En dat is waar het de gemeente om gaat: hoge service tegen lage kosten met een zo groot mogelijke milieuwinst.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk