Koken met PEN: ‘Pindasoep uit Nieuwegein met pit’

In ‘Koken met PEN’ duiken we vandaag in de wereld van pindasoep — een klassieker die je op tientallen manieren kunt maken: Javaans, Surinaams of gewoon op z’n Nieuwegeins. Hoofdredacteur Martin roert zelf graag wat bij elkaar en laat de redactie proeven tot de pan op tafel blijft staan.

“Proeven, proeven en nog eens proeven,” zegt hij. “En altijd even langs De Lena Markt in het Makadocenter voor de juiste ingrediënten.”

ingredienten pindasoep

Ingrediënten (voor 6 liter)

  • 1,2 kilo kipfilet
  • 4 kippenbouillonblokjes
  • 3 preien
  • 400 gram taugé
  • 1 zak grove soepgroenten (500 gram)
  • 2 Madame Jeanettes
  • Handje pimentkorrels
  • ½ potje pittige Surinaamse pindakaas
  • 2 grote potten pindakaas (500 gram)
  • 2 uien, 3 tenen knoflook
  • 20 kleine krielaardappeltjes
  • Bosje selderij
  • Sambal Brandal, zout en peper
  • 1 rode peper
  • 4 drumsticks
  • 4 eieren

    Benodigdheden

    • 1 koekenpan
    • 1 soeppan (minimaal 10 liter)
    • Snijplank en snijmessen
    • Vergiet
    • Kookpan van 10 liter

    Zo maak je ’m
    Voorbereiden
    Snijd de prei in dunne ringen, spoel goed af en laat uitlekken. Snijd uien, rode peper en knoflook fijn. Schil en halveer de krieltjes, kook ze 6 minuten en laat ze uitlekken.

    Kippenbouillon maken
    Breng 6 liter water aan de kook, voeg de kipfilets toe en laat 40 minuten zacht pruttelen. Haal de kip eruit en laat afkoelen.

    Basis op smaak brengen
    Fruit in een koekenpan de ui, rode peper en knoflook met een eetlepel sambal. Voeg dit toe aan de bouillon, samen met de bouillonblokjes en pimentkorrels.

    De soep opbouwen
    Doe de soepgroenten, prei en alle pindakaas erbij (2 potten + een half potje pittige). Trek de kip in draadjes en voeg toe.

    pan met pindasoep

    Laat trekken
    Roer alles rustig door, voeg krieltjes, taugé en gesneden selderij toe. Leg de Madame Jeanettes bovenop en laat 30 minuten zacht trekken. Proef tussendoor en breng op smaak met zout, peper en sambal.

    Serveren
    Serveer de pindasoep met een zacht stokbroodje van De Lena Markt, een gekookt eitje en een drumstick.
    Perfect voor gure dagen — en de vriezer zit meteen vol met zeven porties voor de winter.

    Pindasoep

    Eet smakelijk, Nieuwegein!


    Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein

    Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

    Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

    Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk