Koken met PEN: ‘Heerlijke knopkruidpesto’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’

pesto

Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand gaan we iets maken met knopkruid, namelijk een heerlijke pesto.

Harig knopkruid is een berucht akkeronkruid. Het vormt snel zaad, dat lang kiemkrachtig blijft en een paar generaties per jaar vormt. Oorspronkelijk komt het uit Mexico, maar vanuit botanische tuinen in onder andere Parijs en Londen heeft het zich over de hele wereld verspreidt. In Duitsland wordt het ook wel Franzosenkraut genoemd. De Franse troepen van Napoleon namen het mee en zorgde voor verdere verspreiding van deze, voor mij verrukkelijke plant. Je kunt het gebruiken als spinazie. Heerlijk in de soep, in hartige taarten en in pesto.

Ingrediënten:
1 flinke bos harig knopkruid
75 gram zonnebloempitten
1 teen knoflook
½ kopje olijfolie
2 flinke eetlepels edelgistvlokken
sap van een halve citroen
peper en zout

Bereiding:
Snijd het harig knopkruid fijn en snijd de knoflook in stukjes.
Doe alle ingrediënten in een maatbeker.
Meng met de staafmixer tot een dikke maar nog grove massa. Maal niet te lang, het mag nog stukken bevatten.
Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en breng op smaak tot het een smeuïge pesto is.

knopkruidpesto

Cursus eetbare wilde planten in de herfst
De herfst biedt ons een overvloed aan eetbare wilde planten. Je kunt wortels van de wilde peen, teunisbloemen wilde pastinaak vinden en in je gerechten verwerken. Planten als melganzenvoet, vogelmuur, harig knopkruid, kleine veldkers en winterpostelein kunnen jouw maaltijd verrijken. En eetbare bessen en noten zoals de lijsterbes, sleedoornbes, eikels en tamme kastanje vormen andere lekkernijen van jouw herfstmaaltijd. Ontdek de schatten van de natuur in de herfst en jouw tuin, het veld en het bos zullen nooit
meer hetzelfde zijn!

Om hierbij ondersteuning te bieden, geeft In Het Wilde Weg de online herfstcursus eetbare wilde planten. Deze cursus start op 5 september en bestaat uit acht online lessen die via Zoom worden gegeven. Je blijft binnen niet achter je computer zitten, want buiten gebeurt het! Je gaat zelf op zoek gaat naar (eetbare) planten. Door middel van opdrachtwandelingen wordt je uitgedaagd om zelf naar planten te kijken en ze te bestuderen. Omdat de cursus online wordt gegeven is deze geschikt voor iedereen door heel Nederland met internetverbinding.

Tijdens de cursus leer je eetbare planten van het seizoen herkennen en te onderscheiden van andere en giftige planten, maak je kennis met diverse bereidingswijzen zoals fermenteren en leer je zelf om tinctuur en zalf te maken. Welke planten en bomen kun je gebruiken in de keuken? Ontdek de gezonde en heerlijke planten die volop langs het pad, in het veld, in het bos of in jouw tuin staan. Kijk voor meer informatie op de website van In Het Wildeweg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk