Koken met PEN: ‘Gebakken courgette met fijnspar uitlopers’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand: ‘Gebakken courgette met fijnspar uitlopers.

Fijnspar

Leah: ‘De fijnspar loopt nu uit. Prachtige lichtgroene topjes versieren de boom alsof hij feest viert. En waarschijnlijk doet hij dat ook, het feest van de lente!  De lichtgroene, nog zachte uitlopers kun je eten. Gebruik ze in thee, maak er gelei van of leg ze in olie om de smaak van de olie te verfijnen.  Wees er zeker van dat je het verschil met de (dodelijk giftige) taxus goed kent voordat je met dennen en sparren aan de slag gaat.’

Ingrediënten
– jonge sparrenuitlopers
– olijfolie
– 2 courgettes
– sesamzaadjes
– peper en zout

Voorbereiding
Pluk de jonge, lichtgroene en nog zachte uitlopers van de fijnspar. Doe ze in een steriel glazen potje en overgiet ze met olijfolie (om mee te bakken). Draai de deksel er op en laat 2 à 3 dagen trekken. Zeef dan de sparrenuitlopers uit de olie en hou deze apart. De olie gebruik je om in te bakken.

Bereiding
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord. Snijd de courgettes over de lengte in dunne plakken van ½ cm. Bak ze op een hoog vuur in de sparrenolie, tot ze goudbruin zijn. Doe de courgettes in een schaal, leg er de sparrenuitlopers op strooi er het sesamzaad over. Breng op smaak met peper en zout.

Fijnspar

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk