Koken met PEN: ‘Citroen-veldzuringdressing’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand gaan we iets maken met veldzuring: ‘Citroen-veldzuringdressing.’

Veldzuring is een plant die in de herfst weer opnieuw uitloopt met jonge frisse blaadjes. En in zachte winters zoals deze, kun je de hele winter door genieten van de fris zure blaadjes. Voeg ze toe aan je winterse salade, aan de spinaziesoep of aan een citroendressing voor over geroosterde aardperen zoals in dit recept.

Ingrediënten:
hand veldzuring (eventueel aangevuld met dovenetel, duizendblad en kleine veldkers)
½ biologische citroen (of meer naar smaak)
1 kopje olijfolie
peper en zout

Bereiding
Snijd de veldzuring en de eventuele andere wilde kruiden fijn. Rasp een theelepel zest (het gele gedeelte van de citroenschil).
Schenk een kopje olijfolie in een maatbeker. Voeg het sap van een halve citroen, de zest, de fijngesneden kruiden en peper en zout toe. Pureer het geheel even met de staafmixer.

Je kunt het ook met de vijzel maken. Begin dan met de wilde kruiden en de zest in de vijzel. Stamp deze fijn, terwijl je steeds een beetje olie en citroensap toevoegt. Breng op smaak met peper en zout. Deze dressing kun je gebruiken over de salade maar ook over aardappelen of aardperen.

Wil je meer informatie over wildplukken, opleiding eetbare wilde planten of recepten kijk dan op de website In Het Wilde Weg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren