Katern

Klaarmaken voor de Winterslaap

Het eind van het seizoen is nu écht in zicht, hoewel we nog steeds zeer warme dagen hebben. Maar de avonden worden al wat kouder, en de zon komt al een stuk lager op dan in de zomer. Heel voorzichtig worden er al wat herfstkleuren zichtbaar maar wij genieten nog volop van de zon. Afgelopen maand hebben we weer geholpen met de druiven, hier de Vendemmia genoemd. Geen betere remedie om je hoofd leeg te maken, alleen het geknip van de scharen, het zachte gezoem van een enkele wesp…..heerlijk was dat. De tweede dag waren er meer mensen bij, en was het een stuk rumoeriger, maar na een volle ochtend in de volle zon waren we klaar. De druiven gaan daarna in een ontsteel machine, die in verbinding staat met een soort tank. Dan heb je eigenlijk alleen nog maar druivensap. Dat is super lekker en het proces begint daarna pas echt. Dit seizoen is in Piemonte erg droog geweest, en daarom zal er minder wijn gebotteld worden. Maar de smaak is optimaal, dus kwaliteit zal hoog in het vaandel staan.

En als het dan hoog zomer is, komt onze beneden buurman Piero vragen of we nog hout nodig hebben voor de winter. Tja, eigenlijk wel. We hebben de afgelopen twee winters al ons eigen hout kunnen gebruiken, maar nu wisten we al dat we het niet zouden redden met wat er nog in ons voorraadhok lag. Dus maar meteen 20 kwintali besteld. Dat is ongeveer 2000 kilo hout, mooi op maat gezaagd en thuis bezorgd. Riccardo en ik zijn twee middagen bezig geweest om alles mooi op te stapelen tegen de achterkant van onze keuken. In ons voorraadhok ligt ook nog zo rond de 2000 kilo dus deze winter zitten we er warmpjes bij. Als we weer zo’n strenge winter krijgen als de eerste twee jaar, doen we gewoon de verwarming aan hoor. Maar we proberen het met de kachel.

Volgende week beginnen de truffel feesten in Piemonte. Met name in Alba is er een aantal dagen heel veel te doen met betrekking tot de truffel. Wij zullen dit jaar zeker van de partij zijn, vorig jaar zat ik nog met mijn voet in het gips, en zag ik die drukte niet zo zitten. Ik ga dit jaar proberen om een lekkere truffel olie te vinden.

Zoals ik in het begin al schreef, het seizoen loopt al weer op z’n eind. Het is dit jaar heel erg snel gegaan. Aardig wat gasten voor de tweede keer, derde keer en ook weer heel veel nieuwe gasten. We kijken terug op een heel mooi seizoen, alle vergunningen zijn nu eindelijk in orde om ons werk te kunnen doen. We hebben aardig wat controle gehad, maar alles is in orde. Ook staan we nu in de wat grotere steden geregistreerd bij de toeristen info.. Als onze laatste gasten vertrokken zijn, zal ik de appartementen weer langzaam winter klaar maken. Bah, alleen het idee al, daar heb ik eigenlijk nog helemaal geen zin in. Maar het is niet anders, over niet al te lange tijd zal Piemonte zich weer verstoppen achter de luiken en beginnen aan de winterslaap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren