Katern

Kieskompas Provinciale Staten verkiezingen 2019

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, dan kiezen we een nieuw provinciebestuur. Waarom ga je stemmen? Omdat het gaat over jouw fietspaden en wegen. Over jouw natuur en recreatie. Over jouw gezonde lucht en leefomgeving. Kortom: over jóuw Utrecht. De provincie gaat over meer dan je denkt. Over waar huizen worden gebouwd en waar bussen rijden bijvoorbeeld. De provincie subsidieert festivals en controleert op milieuregels. Zaken waar iedereen mee te maken krijgt.

Waar staan de partijen voor en op wie moet je stemmen? Weet u het niet? Dan is het Kieskompas veen handige hulp. In een paar minuten ga je door de stellingen en krijg je te zien welke partijen het best bij jouw keuze passen. Het Kieskompas is bedacht door politicoloog André Krouwel, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De stellingen en de stemhulp zijn wetenschappelijk onderbouwd en onafhankelijk.

Op dinsdagavond 12 maart om 20.00 uur in de bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein, lichten vier (aspirant-)leden van de Provinciale Staten, Arthur Kocken (VVD), Willem Wijntjes (CDA), Huub van Essen (GroenLinks) en Peter Snoeren (D66), toe wat de Provinciale Staten voor Nieuwegein bepalen. Dat is gelijk een mooie gelegenheid om hen de onderwerpen voor te leggen waarvan jij vindt dat de Provinciale Staten zich ervoor moeten inzetten.

De avond duurt tot halftien. Daarna is er ruimte om onder het genot van een hapje en een drankje op informele manier kennis te maken met partijen die deelnemen aan de verkiezingen. De toegang voor deze avond is gratis. Aanmelden kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Politiek café’ en de datum.

De deelnemende partijen aan het Kieskompas hebben bij elke stelling hun positie ingevuld en bewijs geleverd dat hun positie klopt. Een partij kan bijvoorbeeld zeggen voor windmolens te zijn, maar dan moet de partij ook kunnen laten zien dat dit in hun verkiezingsprogramma staat of dat ze in de Staten voor windmolens hebben gestemd.

Hieronder het Kieskompas voor de Provincie Utrecht

Wie staat er op de lijst voor de Provinciale Staten verkiezingen uit Nieuwegein
Aan de verkiezingen doen 14 partijen mee. Hieronder een lijstje met Nieuwegeiners die zich verkiesbaar hebben gesteld, en dat zijn er heel weinig.

Lijst 1 VVD
Plek 21 de Wildt, C.S. (Stephanie) (v)

Lijst 2 Democraten 66 (D66)
Plek 8 Snoeren, P.W.M. (Peter) (m)
Plek 21 van Berckel, A.R.M. (Anja) (v)
Plek 26 de Vries, I. (Ingrid) (v)

Lijst 3 CDA
Plek 7 Wijntjes, W.G.J. (Willem) (m)
Plek 38 Horst, G. (Gerben) (m)

Lijst 4 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
Plek 22 Adriani, A.J. (Hans) (m)

Lijst 5 PVV (Partij voor de Vrijheid)
Geen Nieuwegeiner

Lijst 6 SP (Socialistische Partij)
Plek 8 Stekelenburg, M.C. (Martijn)
Plek 22 van den Heuvel, A. (Annie)

Lijst 7 GROENLINKS
Plek 45 Schouten, M. (Marieke)

Lijst 8 ChristenUnie
Plek 21 Schiltkamp-van Dixhoorn, J.C. (Ineke) (v)

Lijst 9 Partij voor de Dieren
Plek 8 Vroomen, K.G.G. (Kevin)

Lijst 10 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Geen Nieuwegeiner

Lijst 11 50PLUS
Plek 8 de Mol, S.A. (Ton) (m)

Lijst 12 DENK
Geen Nieuwegeiner

Lijst 13 U26 GEMEENTEN
Plek 2 Bakhtali, B.Z. (Haseena) (v)
Plek 21 Bakhtali, T.I. (Tariq) (m)
Plek 25 van Son, J.M.G.H. (Marjory) (v)
Plek 28 Sing, R.P. (Radjin) (m)
Plek 31 Vervaart, M.A.M. (Rien) (m)

Lijst 14 Forum voor Democratie
Geen Nieuwegeiner

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk