Kerstbrood of Weihnachtsstolle

Op veler verzoek op herhaling, het Kerstbrood ofwel de Weihnachtsstolle uit 2008. Een groots en smakelijk krentenbrood, eerlijk en ambachtelijk gemaakt door jezelf. Je kunt het naar smaak met of zonder amandelspijs maken. Trek er wel een ochtend of middagje voor uit want er gaat even wat tijd in zitten. Maar dan heb je ook wel een fantastisch brood en een heerlijk geurend huis.

Nodig:


 • 500 gr witte bloem
 • 75 g witte basterdsuiker
 • 1 zakje gedroogde gist à 7 gr
 • zout
 • 2 ½ dl melk
 • 150 g roomboter of margarine
 • 1 ei
 • 1 citroen
 • 125 g krenten
 • 200 g rozijnen
 • 50 g gesneden sukade
 • 50 g oranjesnippers
 • desgewenst 200 g amandelspijs
 • boter en poedersuiker

Extra: zeef; fijne rasp; grote deegkom; mixer met deeghaken; evt. bakpapier; plasticfolie

Voorbereiden:
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

Was de rozijnen en krenten in lauwwarm water en laat ze uitlekken in een zeef. Spreid ze uit op een groot dienblad of een bakplaat en bestrooi ze met bloem. Zet tot gebruik even weg. *

Borstel de citroen goed schoon onder de warme kraan, droog hem af en rasp op een fijne rasp de schil boven een bord tot op het wit. Zet dit ook even weg tot gebruik.

Smelt de boter in de magnetron op half vermogen (schoteltje erop tegen het spetteren) of in een pannetje op een laag pitje. Giet de melk erbij en controleer de temperatuur van het boter/melkmengsel, deze moet lauw zijn. Als het te koud is het nog even in de magnetron of op de kookpit bijwarmen, anders even af laten koelen.

Bereiden:
Roer in een grote deegkom de bloem, basterdsuiker, gedroogde gist en het zout goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
Schenk het boter/melkmengsel in het kuiltje in de bloem en voeg het ei toe.
Kneed met de mixer vanuit het midden steeds wat bloem door de vloeistof en ga hiermee door
tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en er een soepel deeg is ontstaan.
Voeg nu de citroenrasp, krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers toe en kneed ze goed door het deeg.

Dek de kom af met plasticfolie, dat wat ruim boven de kom geplooid is (om de zijkant evt. een elastiek doen om het op zijn plaats te houden) en laat het deeg 1 ½ à 2 uur op een lauwwarme plaats rijzen. **
Als het goed gerezen is heeft het deeg zich verdubbeld en komt hoogstwaarschijnlijk boven de kom uit (ligt natuurlijk aan de maat van je kom).

Beboter de schone bakplaat of bekleed deze met bakpapier.
Bestuif het aanrecht of een ander werkvlak met bloem en kneed daar het gerezen deeg met de hand nogmaals goed door.
Duw het uit tot een dikke ronde plak.
Bij gebruik van amandelspijs deze nu midden op het deeg leggen.
Sla de deegplak dubbel (over de spijs), zodat de bovenste plak iets kleiner is dan de onderste.
Leg het brood met twee handen op de bakplaat en druk het via de zijkanten voorzichtig wat hoger op (anders kan het tijdens het bakken wat plat blijven).
Stuif wat bloem over het brood en dek het los af met een ruim stuk plasticfolie met daaroverheen een schone theedoek.
Laat het deeg nog ruim 30 minuten narijzen.

Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven vast voor tot 200°C.
Verwijder theedoek en plasticfolie en schuif het brood in het midden van de oven.
De ovendeur niet openen tot na zo’n 20 minuten.
Zet dan een plat ovenvast schaaltje met water op de bodem van de oven (de korst wordt dan niet zo droog en donker).
Bak het brood nog ruim 10 minuten verder af (totale baktijd is ca. 30 minuten).

Na afloop van de baktijd de oven nog niet uitzetten, maar eerst het brood controleren op gaarheid, door een breipen, vleespen of satéprikker in het dikste gedeelte van het brood te prikken (niet in de spijsrol).
Als de pen er volkomen schoon uitkomt en het brood hol klinkt als je er met een pollepel op tikt is het gaar en kan de oven uitgezet worden.

Laat het brood nog een minuut of 10 in de afgesloten oven staan.
Haal het er dan uit en bestrijk het meteen met (room)boter.
Laat het helemaal afkoelen en bewaar het tot gebruik in een ruime plastic zak.

Serveer het op een grote, mooie broodplank, ruim bestrooid met poedersuiker, een takje hulst in de broodplooi en een rood lint eromheen.
Heerlijk met echte Engelse marmelade, jams en basterdsuiker of alleen (room)boter, maar zelfs heel lekker met een plakje kaas of een likje pindakaas.
En dan maar genieten !!!

* De bloem aan de krenten en rozijnen voorkomt dat ze wegzakken in het deeg en dat het deeg vochtig wordt.

**Kamertemperatuur is in principe voldoende, maar zorg dat het deeg niet op de tocht staat. Er zijn ook mensen die het deeg in de oven (met de deur op een kier) bij de laagste ovenstand laten rijzen.

Brood
Tijd ca. 4 uur (incl. rijzen en oven).
Bron: Oud receptenboekje uit ca. 1962.

Tips

 • Je kunt het deeg ook in de broodmachine maken, waarna je het verder met de hand bewerkt en laat narijzen.
 • Je kunt een deel van de witte bloem vervangen door volkorenmeel, denk dan aan ¼ tot 1/3 deel volkorenmeel en de rest witte bloem.
 • Superleuk is het om voor iedereen een kleine kerststol te maken. Deel deeg (en evt. spijs) in zoveel delen als je nodig hebt (beter niet meer dan zo’n 10 stuks). Vorm er kleine kerststollen van en laat rijzen zoals in het recept staat. Bak ze op de bakplaat in 15 tot 20 minuten (hoe kleiner het broodje hoe korter de baktijd !).
 • Na Kerstmis nog brood over? Snij het in plakken, doe het per 2 of 4 verpakt in de diepvries en je kunt nog maanden later genieten van dit heerlijke brood. De smaak wordt door het bevriezen nog intenser.

  Fijne Kerstdagen.

  Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

 • Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

  Kerstbrood of Weihnachtsstolle

  Wekelijks hebben wij een lekker recept van Olga op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week maakt Olga ‘Kerstbrood of Weihnachtsstolle.’ Lekker met een warm glas thee of chocolade of bij ‘t ontbijt.Olga: ‘Je eigen kerststol bakken is hartstikke leuk en moet je echt een keer gedaan hebben. Het is niet zozeer een grote klus, maar er gaat vrij veel tijd zitten in met name het rijzen van het deeg. Maar de geur, smaak en versheid wegen ruimschoots op tegen die van de fabrieksbroden die al weken geleden gebakken en verpakt zijn. Je huisgenoten zullen de heerlijkste geuren tegemoet komen wanneer ze thuis komen. Het recept, dat al vanaf begin jaren zestig jaarlijks in onze familie gebruikt wordt, heb ik een klein beetje aangepast aan de huidige tijd.’ Klik hier om naar de rubriek ‘Koken met PEN’ te gaan.

  Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

  Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren