Kattenpoep in je tuin: moet je dat dulden of niet?

Katten en poezen zijn lieve beesten, maar kunnen knap hinderlijk zijn als ze hun behoefte komen doen in jouw tuin. Helemaal nu, wanneer je weer lekker in je tuin bezig wilt zijn en de uitwerpselen van de katten veelvuldig in je tuin liggen. Als we het lijstje zien van meeste ergernissen, staat hondenpoep steevast bovenaan. ‘Maar hoe is dat met kattenpoep?’ Dat vroeg Nieuwegeiner T zich af (naam bij onze redactie bekend) en legde de vraag voor aan onze redactie.

Als bewoner van de wijk de Doorslag klaagt hij al lange tijd over de overlast van kattenpoep in zijn tuin. Katten doen er hun behoefte in de borders en tussen de struiken. T: ‘De overlast ervaar ik al jaren, maar ik moet zeggen dat het het afgelopen jaar de spuigaten uitloopt. (Weet niet of ik intoleranter ben geworden door Corona, of dat mensen minder goed op hun huisdieren letten en/of meer mensen een kat hebben aangeschaft).’

De gemeente Nieuwegein heeft T reeds drie keer een mail gestuurd (of een melding ‘openbare ruimte’ ingediend). Hier heeft hij tot op heden geen enkele keer een reactie mogen ontvangen. T: ‘De vraag die ik heb gesteld is of het normaal is dat ik, als geen huisdiereigenaar, er mijn handen (dagelijks, letterlijk) aan vol heb omdat ik poep aan het scheppen ben.’ Ook de politie geeft geen reactie op dezelfde vraag.

Bewoners in de wijk geven T aan dat hij zelf wat kan doen tegen katten in zijn tuin. ‘Wat mij hier aan stoort is dat ik iets moet wijzigen/toevoegen in mijn tuin terwijl iemand anders dit overlast veroorzaakt’ aldus T.

Na het tuinieren kunnen katten je tuin extra terroriseren. Want waar losse grond ligt is het erg aanlokkelijk voor katten. En losse grond is vaak onontkoombaar wanneer je net getuinierd hebt. Katten willen namelijk hun behoefte het liefst begraven dus doen ze dat in de losse aarde of zand. De kans is dus groter wanneer je een geschoffelde tuin hebt. Katten vinden ook een pas aangelegde tuin fijn voor hun behoefte.

Zelf aan de slag
Vragen over kattenpoep komen vaker binnen bij de gemeente. Maar anders dan bij honden, lopen katten vrij rond en is niet duidelijk wie de eigenaar is. Optreden, zoals bij hondenpoep, is dus niet mogelijk. Dat betekende dat bijvoorbeeld zandbakken of zand onder speeltoestellen steeds vaker verdwijnt… Jammer voor de kinderen die daar speelden. Tuineigenaren dienen zelf maatregelen te nemen.

Kattenpoep is gevaarlijk
Kattenpoep is een overgeefbare drager voor de parasiet toxoplasma gondii. Dit is een veelvoorkomende parasiet en valt onder de coccidia. Voor de meeste mensen is het niet erg schadelijk, maar kan het wel opgezette lymfeklieren en vermoeidheid veroorzaken. Voor zwangere vrouwen is het echter een heel ander verhaal met kattenstront.

Vooral jongen katten kunnen de infectiezieken toxoplasmose bij mensen veroorzaken. De eencellige parasiet maakt cysten en die komen voornamelijk voor in de uitwerpselen van kittens. Na een besmetting van toxoplasmose bij kittens zullen zij alleen in de eerste weken de cysten via de ontlasting uitscheiden. De kittens zelf kunnen hierdoor diarree krijgen. Door onderstaande manieren kan de ziekte uit kattenstront op u worden overgedragen.

Peiling
Naar aanleiding van bovenstaande inzending heeft onze redactie een peiling gemaakt over dit onderwerp. Hoe ervaart u het dat katten zo vrijelijk kunnen poepen in uw tuin?

Hoe ervaart u het dat katten zo vrijelijk kunnen poepen in uw tuin?

Laden ... Laden ...

3 thoughts on “Kattenpoep in je tuin: moet je dat dulden of niet?

  1. Boukje

    Helaas niet alleen kattenpoep in de tuin maar mijn konijnen kan ik ook niet alleen laten in de tuin. Heb mijn tuin omgebouwd tot konijnen speelparadijs, maar de buurtpoes vind het ook leuk en heeft mijn konijnen al meerdere malen aangevallen. Dierenartsrekeningen kan ik helaas niet verhalen.

  2. Frank

    Mensen met huisdieren zijn meestal geen dierenvriend (al zeggen ze van wel) anders zou je het welzijn van een dier voorop stellen. De meeste doen dit niet. Ze krijgen van alles te eten, hebben vaak overgewicht en kunnen niet vrij rondlopen. Het is zo goed als altijd voor eigen vermaak.

  3. Maria

    Helaas niet alleen de private tuinen. Denk je even door onze groene parken te joggen. Komt er af en toe toch een stevige poep en ammoniaklucht je tegemoet. Vast niet alleen katten helaas. Ook genoeg hondeneigenaren die niet de ontlasting oprapen van hun dier.
    @Boukje, je mag ze wel verantwoordelijk stellen. Net zo als je kind of jezelf iets van iemand anders beschadigd ben je ook aansprakelijk. Zo geldt dat ook voor huisdieren.
    Voor de rest eens met Frank en T. Helaas ben je vaak kattenhater als je hier iets over zeg. Ik heb echt niks tegen katten en heb zelfs op een paar gepast. Je eigen huisdier hoort op je eigen terrein/tuin. Of anders aangelijnd zodat je idd haar ontlasting kan opruimen. En als je geen buiten heb, hoor je wellicht geen kat te hebben. Ik ken gelukkig ook katteneigenaren die wel een schrikdraad bovenin de schutting bevestigen zodat hun kat niet verder gaat dan hun eigen tuin. Om dan dus de bal te kaatsen waarom is dat zo moeilijk voor die katteneigenaren?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk