Kasteel Rijnhuizen verkocht

Kasteel en landgoed Rijnhuizen is verkocht. Een projectontwikkelaar wil op het landgoed, dat ca 11 ha groot is (ongeveer 16 voetbalvelden), woningbouw voor vooral ouderen realiseren. In het kasteel zelf komen vanaf 2017 appartementen voor senioren. FOM-Insituut DIFFER verkoopt het kasteel met landgoed omdat zij in 2015 vertrekt naar Eindhoven.

De juiste omgevingsvergunning voor appartementen in kasteel Rijnhuizen moet nog wel bij de gemeente Nieuwegein worden geregeld, want de huidige vergunning voorziet alleen in bedrijfshuisvesting. Het landgoed is vanaf 1958 in het bezit geweest van FOM-Insituut DIFFER, deze heeft in 1959 het kasteel en de naastgelegen koetshuizen gerestaureerd.

Het landgoed stond ruim 4 jaar te koop. Dat het kasteel juist deze week verkocht is is niet vreemd. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie ‘Mooi Rijnhuizen’ vastgesteld. Hierin wordt de ruimtelijke ontwikkeling bepaald voor het gebied. De raad is blij dat er een visie ligt voor ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, maar over de meer concrete invulling daarvan is men verdeeld. Het grootste probleem is de financiële haalbaarheid. De gemeente bezit namelijk alleen het fort en de sportvelden. Bij verder ontwikkelen krijgt zij te maken met veel verschillende eigenaren. Alleen de VVD lijkt enthousiast over de hele visie.

Het kasteel Rijnhuizen dateert uit ongeveer 1200 en was oorspronkelijk een houten versterkte vesting, die rond ± 1400 vervangen is door twee aan elkaar gemetselde versterkte woningen van ongeveer 6 x 6 m². Het kasteel is meerdere malen verwoest en beschadigd en is in de huidige vorm in 1640 herbouwd door de Heer Reinoud van Tuyll van Serooskerke. In 1655 is het in handen gekomen van de familie De Geer en het is steeds particulier bezit gebleven tot de Stichting FOM het kasteel heeft aangekocht in 1958.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk