Kantorenaanpak Nieuwegein werpt vruchten af

kantoren naar andere bestemmingen. En met succes. In het afgelopen jaar kreeg 14.000 m2 kantoor in Nieuwegein een nieuwe bestemming als woning. Het totale oppervlak aan getransformeerde kantoren komt uit op ruim 57.000 m2. Daarnaast werd bijna 8.500 m2 opnieuw verhuurd als kantoor. Daarmee is de hoeveelheid kantoorruimte in Nieuwegein sinds 2010 met ruim 11% gedaald. De daling in kantorenvoorraad blijkt uit nieuwste cijfers van vastgoedorganisatie DTZ Zadelhoff. Ook dit jaar krijgt de kantorenaanpak een vervolg, met een diversiteit aan woningen voor zowel starters, doorstromers als 55-plussers.

‘Nieuwegein heeft met de succesvolle kantoortransformaties aangetoond dat dit een kwalitatief goede en breed geaccepteerde woonvorm is. Wonen in kantoren is aantrekkelijk voor diverse doelgroepen, de markt pakt deze trend op en het draagt bij aan het vitaal houden van onze stad’, aldus wethouder Johan Gadella.

De praktijk wijst uit dat woningen in getransformeerde kantoorpanden voor een steeds bredere doelgroep aantrekkelijk zijn. De eerste projecten bestonden uit relatief kleinere appartementen die voornamelijk betrokken werden door starters op de woningmarkt. Recente projecten bevatten ruime appartementen waarin doorstromers op de woningmarkt en 55-plussers hun intrek nemen. Simon Uildriks van projectontwikkelaar Local over project Merwedehof: ‘Wij kochten het kantoorpand aan de Villawal vanwege de goede locatie en vraag naar woningen. Dat bleek te kloppen, al voor de start van de bouw was bijna alles verkocht, aan zowel jongeren als zestigers. We hebben in kort tijdsbestek kunnen schakelen door het meedenken van de gemeente. De gemeente Nieuwegein heeft één duidelijk aanspreekpunt en korte lijnen, dat werkt heel goed.’ Vanuit de gemeente blijft in 2016 de nadruk liggen op het aanjagen van initiatieven voor transformaties voor een zo breed mogelijke publiek. De rol van de gemeente is hierin faciliterend en stimulerend, gericht op het verbinden van partijen en versnellen van processen.

In de wijk Merwestein is het resultaat van de Nieuwegeinse kantorenaanpak het duidelijkst zichtbaar. Tien oude kantoorpanden kregen hier de afgelopen jaren een nieuwe functie. In totaal zijn hierdoor bijna 275 nieuwe woningen gerealiseerd. En het eind is nog niet in zicht. Voor het grote pand naast zwembad Merwestein is een plan ingediend voor transformatie naar ruim 130 woningen. De opgave voor het gebied Rijnhuizen is lastiger vanwege de grotere afstand tot bestaande woningen en voorzieningen. Om die reden heeft de gemeente met de gebiedsvisie ‘Mooi Rijnhuizen’ een gebiedsgerichte aanpak in gang gezet. Deze visie is opgesteld in overleg met eigenaren, gebruikers en bewoners en bevat randvoorwaarden voor de gewenste leefbaarheid en woonkwaliteit. Ook in Rijnhuizen worden de eerste successen zichtbaar: twee kantoorpanden kregen al een woonfunctie (appartementen), een ander kantoorpand wordt binnenkort gesloopt en maakt plaats voor een nieuwbouwproject (eengezinswoningen en appartementen).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk