Kanjertraining op de VCNS scholen

De scholen van de Vereniging voor Christelijk Nationaal School onderwijs (VCNS) in Nieuwegein werken allemaal met de Kanjertraining. Een onderwijsmethode om pesten te voorkomen. Met de Kanjermethode leren de kinderen positief over zichzelf en de ander denken. Bij de scholen merken ze de positieve effecten. De VCNS bestaat uit de Koningin Julianaschool, de Prinses Margrietschool en de Koningin Beatrixschool. Deze scholen werken al geruime tijd met de Kanjermethode. De docenten hebben intensieve scholing gehad en zijn met de kinderen aan de slag gegaan.

Juffrouw Joyce Philipoom van groep 7B van de Koningin Julianaschool: ‘’Door de Kanjertrainingen leren de kinderen zichzelf te respecteren en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Pestgedrag komt vaak voort uit onzekerheid. Het is makkelijker om te pesten dan om zelf gepest te worden. De Kanjertraining gaat in op de verschillende rollen die een kind kan hebben in de groep. De rollen worden aangegeven met verschillende kleuren petjes. Het rode petje staat voor de meelopers, de gele voor de konijntjes (de bangeriken), de zwarte is voor de pestkoppen en de witte is de kanjerpet. Ieder kind is een kanjer, maar kan soms ander gedrag vertonen en dus een ander petje op hebben. Kinderen leren dit herkennen en kunnen elkaar erop aanspreken.’’

In verschillende werkvormen komt de Kanjertraining in de klas aan bod. Kinderen maken bijvoorbeeld werkstukken over elkaar, ze doen oefeningen waarbij ze elkaar moeten vertrouwen of ze doen een rollenspel. Bij iedere school worden ook de ouders betrokken bij het Kanjeronderwijs. Er is informatie op school beschikbaar voor ouders, op de websites van de scholen staat informatie en het onderwerp komt aan bod tijdens ouderavonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk