Kaneelvingers

Deze luchtig brosse kaneelkoekjes smaken natuurlijk lekker bij een kop thee, koffie of chocomel, maar zijn ook een aantrekkelijke garnering van toetjes of een ijscoupe. Je maakt ze niet van deeg maar van een dik beslag, dat met een spuitzak op de bakplaat gespoten wordt.

Voor ca. 18 koekjes:
100 g boter
100 g poedersuiker
2 eieren (biologische of vrije uitloop)
100 g bloem
1 theelepel kaneelpoeder

Extra: mixer; bakpapier of permanent bakvel; bakspatel; spuitzak met gladde spuitmond.

Klop in een ruime kom de boter met de poedersuiker, tot het mengsel licht van kleur en luchtig is.
Splits de eieren en hou de eiwitten apart.
De dooiers kunnen nog enkele dagen in een afgesloten doosje in de koelkast bewaard worden of worden ingevroren voor een andere toepassing (zie bij Weetje hoe je dat doet !!!).
Roer de eiwitten beetje bij beetje door het botermengsel.
Zeef de bloem met het kaneelpoeder boven de kom en spatel het door het botermengsel.
Verwarm de oven naar 160ºC.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of een permanent bakvel.
Vul de spuitzak met het beslag.
Spuit op enige afstand van elkaar reepjes beslag van ca. 8 cm lang en 1 cm breed.
Schuif de bakplaat onderin de oven en laat de koekjes in 15 tot 20 minuten lichtbruin bakken.
Laat de koekjes iets afkoelen, haal ze dan met een pannenkoekmes van de bakplaat en leg ze op een broodplank of andere platte ondergrond om helemaal af te koelen.
Bewaar ze in een goed afgesloten trommel of pot.

Tijd 30 tot 35 minuten (incl. oventijd)
Bron: Twaalf maanden lekker eten, AH 1987.

Tip
Mocht je geen spuitzak bij de hand hebben, dan kan je ook het beslag in een schoon, stevig plastic zakje gieten. Laat het beslag naar één van de onderhoeken lopen. Draai boven het beslag het zakje voorzichtig dicht, waardoor je het beslag aandrukt. Hou het zakje boven de bakplaat en knip een klein puntje van de gevulde onderhoek. Spuit het beslag op de bakplaat.

Weetje
• Overgebleven eierdooiers blijven 2 à 3 dagen goed in een afgesloten doosje in de koelkast. Doe er een dun laagje olie of water over omdat ze snel uitdrogen.
• Eierdooiers invriezen? Roer ze eerst los met 6 gram zout of suiker per 100 gram eigeel. Het zout/suiker zorgt voor een lager vriespunt waardoor kleinere kristallen ontstaan. Hierdoor blijft de structuur van de dooier het meest intact. Let op! Zet op de verpakking of het eigeel met zout of suiker is gemengd, in verband met het gerecht waarin je het wilt gebruiken.
• Gerechten waarin je (veel) eierdooiers gebruikt zijn o.a. toetjes als vanillevla en –pudding, crème brûlée, sabayon, vanille roomijs, maar ook mayonaise, advocaat, banketbakkersroom en crèmesoepen en –sauzen.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk