Kan ik de schadevrije jaren van mijn autoverzekering gebruiken voor mijn scooterverzekering?

Zowel met een scooter als met een auto bouw je schadevrije jaren op. Maar in hoeverre kun je jaren die je hebt opgebouwd met je auto gebruiken voor een scooter? En zijn ze andersom ook te gebruiken? Hieronder leg ik precies uit hoe het zit.

Opbouw van schadevrije jaren bij een auto
De schadevrije jaren bij een auto bouw je op zodra je een autoverzekering op naam hebt. Elk jaar dat je geen schade hebt gehad komt er een schadevrij jaar bij. Als je de verzekering beëindigt, dan zet je verzekeraar deze jaren in een landelijke database. Een nieuwe verzekeraar zal de opgebouwde jaren uit deze database halen en weer gebruiken voor je autoverzekering. Let op dat dit alleen geldt voor jaren opgebouwd bij een Nederlandse verzekeraar. Heb je in het buitenland een periode schadevrij gereden, dan is het mogelijk dat je verzekeraar hiermee rekening houdt, mits je dit kunt aantonen. Stap je over binnen Nederland van verzekeraar, dan zal de overname van schadevrije jaren voor een auto automatisch gaan. Let op: Een auto direct verzekeren is verplicht! Je kunt dus niet een tijd zonder verzekering gaan rijden.

Schadevrije jaren bij een scooter
Dit verhaal gaat niet op bij een scooterverzekering. Hiervan is geen landelijke databank, en kun je dus niet terugvallen op een systeem dat de jaren registreert. Dit betekent dat je wel schadevrije jaren opbouwt, maar ze worden niet gearchiveerd zoals bij een autoverzekering. Zeg je een scooterverzekering op, dan ontvang je van je verzekeraar een bewijs van je opgebouwde jaren. Een zogeheten royementsverklaring. Dit wordt éénmalig verstrekt. Als je gebruik wilt maken van deze jaren bij een volgende verzekering, dan dien je deze verklaring als bewijs op te sturen. Zonder deze royementsverklaring kun je geen gebruik meer maken van de jaren van je bromfiets.

Kan ik mijn schadevrije jaren van de auto gebruiken voor een scooter?
Nee, deze jaren kun je niet simpelweg opgeven bij een scooterverzekering. Zoals hiervoor uitgelegd werken de schadevrije jaren van een auto en bromfiets apart van elkaar. Bij wijze van uitzondering is het mogelijk, maar niet aan te raden. Je kunt aangeven bij je verzekeraar dat je niet meer gaat autorijden en daarom je jaren wilt gebruiken voor een bromfiets. Maar let op, zijn ze omgezet naar bromfietsjaren, dan kun je ze niet weer terugdraaien naar autojaren. Door de omzetting ben je de autojaren dus kwijt. Voor mensen die op een gegeven moment overstappen van een auto naar bijvoorbeeld een scooter is dit ideaal. Anders is het echt af te raden. Om toch een lage premie voor je scooterverzekering te krijgen is het slim om te vergelijken. Een scooterverzekering vergelijken kost slechts 5 minuten van je tijd en kan je tientallen euro’s besparen.

Wat heb je aan je opgebouwde bromfietsjaren?
Deze jaren kun je niet inzetten bij een aanvraag voor een autoverzekering. Sommige verzekeraars geven uit coulance toch een bepaalde korting, voor klanten die aantoonbaar schadevrij hebben gereden. Willen deze klanten dan ook een autoverzekering en hebben ze nog geen jaren hiervoor, dan is het mogelijk de scooterjaren als treden met korting op de autoverzekering toe te voegen. Dit zijn geen ‘zuivere ‘ schadevrije jaren die in de database gezet kunnen worden, maar een korting die de verzekeraar aan trouwe klanten biedt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk