Kabinet trekt 200 miljoen extra uit voor aanpak kwetsbare wijken

Het kabinet trekt 200 miljoen euro extra uit voor 20 kwetsbare wijken, waaronder De Central As in Nieuwegein. Het toegezegde bedrag kom bovenop de 900 miljoen euro die eerder beschikbaar werd gesteld voor deze wijken. Het geld is bestemd om problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid aan te pakken. Dit schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening begin deze week aan de Tweede Kamer. Hoeveel geld Nieuwegein krijgt is niet bekend gemaakt.

De bedoeling is dat de problemen in de wijken, zoals in Nieuwegein de wijken: Fokkesteeg, Merwestein, Jutphaas-Wijkersloot, het westelijk deel van Zuilenstein en de oostelijke kant van Batau, in samenhang worden aangepakt. Diverse ministeries betalen daarom mee. Hugo de Jonge is coördinerend minister en heeft er voor gezorgd dat er een loket is gekomen waar de 19 betrokken gemeenten kunnen aankloppen voor geld. De wijken krijgen gedurende twintig jaar extra steun.

Burgemeester Frans Backhuijs liet weten voordat hij stopte als burgemeester voor Nieuwegein: ‘Afgelopen jaar is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid gestart. Nieuwegein doet mee met het gebied dat wij Centrale As noemen. Dat zijn de wijken Fokkesteeg, Merwestein, Jutphaas-Wijkersloot, het westelijk deel van Zuilenstein en de oostelijke kant van Batau. De aankomende 15 tot 20 jaar geven we dit gebied meer aandacht. We doen dit omdat daar gemiddeld meer mensen wonen waar het slechter mee gaat dan elders. We zien daar bijvoorbeeld meer armoede, meer sociale problemen in gezinnen en een lagere levensverwachting. Maar ook een groter gevoel van onveiligheid en meer kans voor jongeren om in de criminaliteit te belanden. Dat geldt gelukkig niet voor alle inwoners van deze gebieden ook niet voor alle straten in dat gebied.’

Backhuijs was de trekker van deze aanpak waarvoor Nieuwegein extra geld krijgt van de regering. ‘Hiermee, zoals we dat in beleidstaal zeggen; gaan we ongelijk investeren voor gelijke kansen’ vertelde Backhuijs toen in zijn vaste column op De Digitale Stad Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk