Jongeren en de Nieuwegeinse politiek

Stukken lezen, vergaderingen bijwonen, discussiëren en werkbezoeken afleggen. Dit jaar doen dertien leerlingen van het Anna van Rijncollege mee aan het Jongeren Adoptie Plan (JAP). Dit project heeft als doel jongeren van 14 t/m 18 jaar kennis te laten maken met de lokale politiek. De leerlingen worden daarbij gecoacht en begeleid door een à twee fractieleden van CDA, PvdA, GroenLinks en VVD. Wethouder onderwijs Renée Blom verzorgde vorige week maandag 25 maart de aftrap.

Aan de hand van een maatschappelijk en lokaal onderwerp onderzoeken de leerlingen wat de visie van de politieke partij is over dat onderwerp. Uiteindelijk maken ze daarover een eigen voorstel. Aan het eind van het project -in juni- gaan zij hierover met elkaar in discussie in de raadzaal van het Stadshuis. Burgemeester en wethouders en leden van de gemeenteraad zijn bij deze fictieve raadsvergadering aanwezig.

Door de discussie krijgen de burgemeester, wethouders en raadsleden een goed beeld van hoe jongeren denken. Bovendien kunnen ze daarna aan de slag met de aanbevelingen van de jongeren.

Het Jongeren Adoptie Plan vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en betreft een samenwerking tussen het Anna van Rijncollege, MOvactor, de gemeente Nieuwegein en de politieke partijen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk