Jeugd en Veiligheid

De VVD fractie vindt de fysieke en sociale veiligheid voor onze jongeren van essentieel belang voor een goede ontwikkeling van deze groep. Onze kinderen moeten zich in deze omgeving kunnen ontwikkelen tot zelfstandige weldenkende en verantwoordelijke burgers die zich maatschappelijk en economisch actief ontplooien.

De ouders, het onderwijs, de overheid en het maatschappelijk middenveld leveren een belangrijke bijdrage aan het tot stand komen van een goede en veilige omgeving voor deze jongeren. Maar de jongeren zelf spelen hierin uiteraard ook een rol.

Kinderen brengen relatief veel tijd door in de openbare ruimte, zoals op school, sportvelden en andere plekken om samen leuke dingen te ondernemen. Ook moet de jeugd kennis kunnen nemen van het cultuuraanbod. Het buiten zijn en onderling contacten leggen maakt derhalve deel uit van de totale ontwikkeling van kinderen.

Maar jammer genoeg is de jeugd er ook niet altijd veilig. Een van de vele fenomenen die de veiligheid van de jeugd beïnvloedt, betreft de problematiek van de zogenoemde loverboys.

Binnen Nederland is er een toenemende tendens waarneembaar, waarin deze loverboys jonge schoolgaande meisjes ronselen om ze vervolgens in te zetten voor prostitutie. Hoewel in mindere mate, komt het andersom ook voor. Meisjes die in handen van loverboys terecht komen hebben vaak geen weg terug en worden gedwongen andere vriendinnen tot hetzelfde te bewegen. Met name schoolgaande jeugd blijkt een kwetsbare groep te zijn voor loverboy problematiek.

De schoolgaande jeugd die met deze praktijken te maken krijgt loopt grote kans voortijdig en zonder diploma de school te verlaten en komt vaak in aanraking met alcohol en drugs. Nieuwegein steekt dan ook veel energie in de jeugd, onderwijs en opvoeding. Over de beschreven problematiek is momenteel voor de gemeente Nieuwegein nog weinig bekend. Dit sluit overigens niet uit dat het niet aanwezig is daar de jongerenprostitutie volledig in de illegaliteit plaats vindt.

De VVD zet zich al jaren in op de veiligheid en onderwijs en het goed participeren van de jeugd in de samenleving, zo ook in Nieuwegein. Juist daarom vinden wij het belangrijk om de jeugd te beschermen tegen dit soort verderfelijke invloeden door krachtige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Binnen de loverboy problematiek is het met name van belang om gevallen goed te kunnen signaleren, en hierbij kan een ketenaanpak met diverse partners een waardevol instrument zijn voor snelle en adequate hulpverlening.

De VVD denkt dat door goede onderlinge afspraken met de partners uit het maatschappelijk veld (scholen, politie, bureau jeugdzorg, gemeente), vastgelegd in een loverboy protocol, overlast van alcohol, drugs en incidenten als gevolg van loverboy praktijken voorkomen kan worden.

Wij hebben de gemeente gevraagd de mogelijkheden uit te zoeken voor een dergelijk protocol en met maatregelen te komen om deze in werking te zetten. Wij vinden dit een belangrijke preventieve stap om deze problematiek in Nieuwegein te helpen voorkomen.

De VVD hecht er aan alle kinderen een veilige omgeving te bieden zodat deze optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden en kansen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers.

VVD Fractie

Shekoen Ramautarsing

Raadslid

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk