Katern

Jarig Nieuwegein nog niet klaar met bouwen

Nieuwegein bestaat vijftig jaar en dat wordt gevierd met een groot aantal activiteiten. Diverse culturele routes en allerlei festiviteiten zijn op 1 juli aanstaande te beleven rondom het centrum en in de wijken. Ook op bouwgebied is de gemeente volop in ontwikkeling. Op dit moment wonen er in Nieuwegein zo’n 63.000 mensen. De komende jaren worden dat er meer, want er staan maar liefst tweehonderd nieuwbouwwoningen op de planning voor Rijndael in Rijnhuizen.

Nieuwegein populair op de huizenmarkt
Nieuwegein, dat op 1 juli 1971 ontstaan is uit de samenvoeging van de plaatsen Jutphaas en Vreeswijk, is behoorlijk populair bij woningzoekenden. Zozeer zelfs, dat vandaag de dag gemiddeld 6,5 procent bovenop de vraagprijs van te koop staande woningen wordt geboden. Blijkbaar willen mensen hier zo graag wonen dat zij een hogere prijs, inclusief alle verzekeringen zoals bijvoorbeeld een opstalverzekering, ervoor over hebben. Behalve de opstalverzekering, moeten kopers natuurlijk ook rekening houden met een aantal bijkomende kosten zoals gemeentelijke belastingen. Daar tegenover staat natuurlijk het woongenot in een jonge en snelgroeiende gemeente.

Woningen in het hoge segment
Het college van burgemeester en wethouders heeft in mei ingestemd met het plan voor nieuwbouwwoningen in Rijnhuizen. De woningen in het bouwplan Rijndael behoren voornamelijk tot het hoge segment. Volgens de gemeente is er vraag naar duurdere koopwoningen vlak bij kasteel Rijnhuizen en fort Jutphaas. In totaal zal Rijnhuizen uiteindelijk moeten bestaan uit een mix van ongeveer 2.500 woningen en diverse voorzieningen zoals zorg, onderwijs, winkels en werkruimtes. Aangezien de wachttijd voor een huurwoning ruim tien jaar bedraagt, willen mensen graag wat meer betalen voor een mooie koopwoning. Niet alleen oorspronkelijke bewoners van Nieuwegein, maar ook mensen uit de omliggende drukke steden willen graag verhuizen naar een woning in een rustiger omgeving. De regio Utrecht heeft tot 2040 de tijd om met de bouw van 104.000 extra huizen het woningtekort op te lossen. Nieuwegein is hierbij een belangrijke woningbouwlocatie.

Nieuwegein volop in beweging
De gemeente Nieuwegein moet uitgroeien tot een gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. Er zijn daarom ook diverse evenementen voor en door bewoners. Een goed voorbeeld daarvan is de aftrap van vijftig jaar Nieuwegein op 1 juli aanstaande. Deze dag staat bol van feestelijke activiteiten voor jong en oud. Zo is er het thema ‘Feestelijke boten’, waarmee iedereen een kunstwerk kan maken. Deze kunstuitingen worden vervolgens ergens opgehangen of neergezet binnen de gemeente. Er is onder andere een sprekende beeldenroute, een Geina Escape route en zowel kunstenaars als bewoners hebben muurschilderingen gemaakt voor de wanden in de Noordstedetunnel. De PLOFparade, dat in 2019 voor het eerst werd georganiseerd, zal ook plaatsvinden tijdens het feest ter ere van vijftig jaar Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren