Jan(tine) met de Pet: ‘Een overdosis vitamine C in Nieuwegein’

Ik zie de afgelopen dagen veel hartverwarmende initiatieven voorbij komen op Social Media. Particulieren, maar ook organisaties. Iedereen is druk om te kijken hoe men hulp of steun kan bieden.

Zo hebben we in Nieuwegein nu ‘Vitamine C’, een platform dat een optimale Vitamine C boost geeft. Klinkt goed dacht, ik dus maar gelijk een kijkje genomen. Ik kom terecht op een website met heel veel informatie. Van hamsteren, vragen over de wijk, vraag en aanbod, nieuwe dingen leren tot contactloos contacten.

Er is overduidelijk iemand met een creatieve geest bezig geweest om het platform te ontwerpen. Maar het is veel, zo veel dat ik door de bomen het bos niet meer zie en wat doe je dan? Afhaken! Waarom niet gewoon één loket (digitaal en een telefoonnummer) waar mensen die nu een hulpvraag hebben contact mee kunnen opnemen. Het loket zoekt vervolgens samen met de vragensteller naar een oplossing.

En zo’n loket kun je digitaal, maar ook fysiek onder de aandacht brengen. Ook daar waar mensen wonen of komen die wat minder digitaal onderlegd zijn, zoals ouderen en/of laaggeletterden. Als ík al afhaak op zo’n platform, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie, dan doet tante Jo van 92 dat zeker. Die wil graag zelfredzaam zijn, maar van deze vitamine C gaat zij zich niet beter voelen.

Het platform is er voor de inwoners van Nieuwegein, maar hebben die daar ook om gevraagd? Ik kan het me bijna niet voorstellen …… Het komt mij over als een product van een handjevol ambtenaren die noodgedwongen geen werk hebben en aan het hobbyen zijn geslagen zonder daarbij degenen waar het voor bedoeld is, bij te betrekken. Hoe zat het ook alweer met inwonersparticipatie, was dat niet iets wat ook of juist van onderaf moet komen?

Dit is vitamine B, dat is een verzameling van meerdere vitamines, in dit geval een brei van verschillende organisaties en initiatieven. De B van bemoeizucht?

Jan(tine) met de Pet

3 thoughts on “Jan(tine) met de Pet: ‘Een overdosis vitamine C in Nieuwegein’

  1. John

    Hebben zeker niets beter te doen.

  2. SC

    Namen als vitamine C-boost en hamster-team zijn irritante constructies. Bovendien: een overdosis (boost) aan vit.C wordt als het goed is uitgeplast en hamsteren moet nu juist ontmoedigd worden.

  3. Evert

    Top initiatief! Los van organisatiebelangen samenwerken, dat dat in Nieuwegein kan! Natuurlijk de gebruikelijke ‘kritische’ medemensen die los van inhoud vooral de vorm bekritiseren, zonder constructief mee te denken… Maar dat is Nieuwegein helaas. Ik vind de website ook nog niet helemaal top, maar zie wel dat er verbeteringen zijn gekomen. De naam, tja, ook zo mn ideeen bij. Maar goed, mijn keus om wel of niet naar die website te gaan toch? In deze tijd SAMEN werken aan leuke en goede initiatieven lijkt me beter dan de initiatieven van anderen af te zeiken..

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk