Jan met de Pet: ‘De fik erin en wortel schieten!’

Wat nu weer Jan? Nou, dat zal ik u vertellen. Wij hebben in Nieuwegein nu de lijsttrekker voor de PVV in Utrecht. Maar dat kan toch niet? Even duidelijk maken. Hij is lijsttrekker en woont in Utrecht maar werkt in Nieuwegein. Ook niks bijzonders toch, zou u denken! Maar niets is minder waar.

Deze lijsttrekker is namelijk in dienst van de gemeente Nieuwegein als hoofd jachtopziener voor de bijstandstrekkers, hij moet fraude zaken opsporen. Ook niks mis mee zou u zeggen. Nee, als je de boel belazerd moet je terugbetalen! Het is al erg genoeg dat er zoveel mensen in de bijstand zitten.

Maar nu komt het. Deze ambtenaar meent dat de ULU Moskee in de Utrechtse wijk Lombok maar moet afbranden en hij verklaarde dat ook publiekelijk. Ik weet niet hoe u hierover denkt maar ik vind dit persoonlijk niet kunnen. Natuurlijk kennen wij de vrijheid van meningsuiting (maak er tenslotte zelf ook ruimschoots gebruik van in mijn columns en elders, maar ik schrijf ook niet altijd op wat ik daadwerkelijk denk en ik stel mij wel altijd de vraag: moet ik dit opschrijven en welk doel dient dit als ik het doe? Deze meneer vindt dat hij dit allemaal kan uitkramen terwijl hij door ons als Nieuwegeiners word betaald. En misschien is er nog iets veel schadelijker dat aan de oppervlakte kwam na deze uitspraak, want zijn directe baas mevrouw Liebregts, de gemeentesecretaris, gaf te kennen hier totaal niet van wakker te liggen.

Natuurlijk, een ambtenaar moet ook politieke functies in zijn of haar woonplaats kunnen en mogen uitvoeren maar zij dienen zich ervan bewust te zijn dat zij een duidelijke voorbeeldfunctie hebben, net als een onderwijzer die politiek actief is kan ook niet zomaar van alles roepen terwijl hij of zij voor zijn of haar brood juist het tegenovergestelde moet bereiken. Ik vind dat je als ambtenaar een behoorlijke terughoudendheid moet betrachten en zeker geen uitspraken moet doen waarmee je in conflict kan komen met je werk. Want als die meneer nu een moslim bijstandsgezin moet ‘controleren’ dan denk ik dat zijn objectiviteit heel ver te zoeken is en dat neem ik de persoon zeer kwalijk!

En mevrouw Liebregts, ik zou als ik u was eens goed nadenken over uw uitlatingen op dit gebied. Misschien geeft u zo een vrijbrief aan al uw ambtenaren. Maar ik heb inmiddels ook begrepen dat de meneer in kwestie zijn woorden terug heeft genomen, zeg maar een ‘Eurlingetje.’ Maar hij krijgt in ieder geval even met justitie te maken en nu eens van de andere kant van het hekje want er is aangifte gedaan.

‘Wortel schieten’
Nu nog weer eens een partij gezeur over een fietspad. U weet misschien wel dat wij sinds een aantal jaren een mooi fietstunneltje hebben bij het Liesboschterrein de route van Nieuwegein naar Houten en terug. Geen ongelukken meer tussen fietsers en automobilisten op die kruising.

Als het aan de provincie Utrecht, de gemeente Nieuwegein en Laagraven Investment ligt, komt naast de Hornbach een grote nieuwe ontsluitingsweg met verkeerslichten om de toegankelijkheid van het Liesboschterrein te verbeteren. Dit heeft de provincie en de gemeente Nieuwegein bedongen met de ontwikkelaar, die graag een nieuw distributiecentrum langs de A12 wil bouwen voor de Jumbo. Op dit terrein vond onlangs nog de grote brand plaats waarbij veel asbest is vrijgekomen.

Elke dag maken zo’n twee- tot drieduizend fietsers uit Houten en Nieuwegein gebruik van de provinciale hoofdfietsroute langs de Laagravenseweg (N408) over de Nieuwegeinsebrug. Nu fietsen zij nog veilig en zonder oponthoud via de fietstunnel naar (middelbare) school of werk. Straks moeten zij de nieuwe drukke toegangsweg oversteken.

Dus we gaan weer eens ouderwets gokken met levens want daar is het natuurlijk gewoon wachten op. En ja, ik weet dat niemand denkt: ik zal vandaag eens een fietsertje i.p.v. naar school te laten gaan het ziekenhuis van binnen laten zien, maar we weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Een simpele vraag: is er nou echt niemand die hier voor een andere oplossing kan zorgen? Zoveel knappe koppen en niemand die het anders kan doen.

O, ik weet wel iemand: We kunnen wethouder Peter Snoeren wel vragen. Dan kunnen we tenminste elk jaar een andere oplossing proberen want dat heeft hij ook op de Noordstedeweg in het stadscentrum van Nieuwegein gedaan. Het kost bij hem een paar centen, maar dan heb je ook NIKS. Teken hier de petitie voor behoud van het tunneltje.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren