Jan met de Pet over de verkiezingsuitslag

Zo nu lekker in de zon de verkeizingen analyseren, wat een dag was het! Als er iets duidelijk is geworden dan is het wel dat het onduidelijker is geworden. Dat hebben we als kiezers toch maar mooi voor elkaar, vindt u ook niet?

Laten we nu maar eens zien of de dames en heren politici het echt goed met ons als kiezers voor hebben. Zij krijgen nu de taak om een nieuw college te gaan vormen maar als je kijkt hoe de zetels verdeeld zijn kan je niet anders concluderen dat het een echte Gordiaanse knop is.

Laten we ze even onder de loep nemen: de VVD, toch ook een zetel verloren maar ze roepen wel dat ze de grootste zijn en dat is ook zo maar toch verloren. Zouden ze Gadella weer als wethouder willen of vindt de inmiddels historische broedermoord plaats en toveren ze een ander uit de hoge hoed?

En dan natuurlijk de P.v.d.A., Erica was niet opgewassen tegen de krachten die landelijk een grote rol spelen of misschien toch de verkeerde lijsttrekker? Gewoon 50% verloren. Misschien moet zij kijken naar Hilhorst in Amsterdam, die neemt zijn verantwoordelijkheid en treedt af.

Ieders Belang: ook zo’n clubje, nu flink gewonnen denken ze, maar de redenatie van Erik van der Voort kan ik goed volgen: het is ten opzichte van het totaal van Leefbaar Nieuwegein bij de start slechts 1 zetel winst. En we weten allemaal dat Jacqueline de troepen niet bij elkaar kan houden! Ik durf hier wel een goed flesje wijn op te zetten, jij ook Jacqueline? Geef hem maar vast aan Martin Reijmerink.

De SP, ja die wint dus kan Martijn het nu eindelijk waar gaan maken? Hij heeft zijn mond vol over alles wat niet goed gaat maar is hij nu bereid compromissen te sluiten? Of kiest hij de weg, zoals zo vaak door de SP wordt gedaan: hier werken we niet aan mee en weer lekker aan de kant roepen dat het niet goed is. De SP en Ieders Belang zijn volgens mij nou ook niet de partijen waar de VVD op zit te wachten.

Nee dan D66, die hebben gewoon een verdubbeling van hun zetels net als de CU, hebben die twee het door gehad waar het over ging of hebben zij ook het geluk van de landelijke leiders aan hun broek gehad?

De VSP is gelijk gebleven of moeten we zeggen dat Herman er een heeft gewonnen want de Mol heeft zich halverwege de periode aangesloten bij de VSP.

Ja en dan Groen Links, ook een clubje van idealisme of hebben ze echt een goed programma en weten wij het nog niet? Misschien weten we het wel maar sluiten we onze ogen hiervoor omdat het ook eigen verantwoordelijkheid verlangt: zorgen voor het milieu is natuurlijk is een zaak die handelen vraagt en actie.

Ja en dan ons puppy, Roelof de Wild heeft er alles aan gedaan want je kon niet in de stad rijden of fietsen of je zag die trouwe hondenogen je aanstaren maar ook een zetel verloren. Misschien te vroeg gebracht?

En helaas moet ik zeggen komt Bakhtali terug, zonde van het geld en de tijd. Arme Frans, Ferdinand en Martin nog 4 jaar voor alles uitgemaakt te moeten worden. Mensen, ik geef niet erg snel een politiek advies maar als er iets verkeerd is gegaan deze verkiezingen is het wel dat er mensen zijn die op dit soort mensen stemt, ze zit een beetje in de hoek van Boer Koekoek voor de oudere onder ons, tegenwoordig zou je iets anders zeggen maar dat doe ik maar niet omdat ik me daar boven verheven voel.

Maar nu komt het echte werk, een college gaan vormen. Als u goed mee geteld heeft zal het een 5 partijen college moeten worden. Nou lekker denk ik dan: flink bezuinigen maar wel 5 wethouders aan stellen. Want om een meerderheid te krijgen moeten het er wel 5 worden. Rekent u maar mee: de VVD wil niet met de SP en Ieders Belang ik me zo voorstellen alhoewel je weet het maar nooit met die liberalen. Willen ze de huidige coalitie in stand houden hebben ze een vijfde partij nodig. Misschien de CU of heel misschien de VSP maar die eisen natuurlijk een wethouderspost. Of de VVD moet toch overstag gaan met de SP en IedersBelang en D66 erbij nemen. Of de huidige coalitie met Groen Links als 17e stem maar leent Erna zich daarvoor? En willen ze dan ook een wethouder leveren? En dan de vraag natuurlijk wie? Corrie weer van stal halen of Manuel een baantje aan bieden?

Dus samenvattend zitten Martin, Herman en Erik in een zetel, die kunnen rustig afwachten tot de VVD uit onderhandeld is en dan hun slag slaan. Nou dat wordt wat, Martin draait onmiddelijk de koopzondagen terug, Herman die zet overal “oplaadpunten” neer voor onze scootmobiels en Erik stuurt Frans weg en zegt dat hij mag terug komen als hij democratisch is gekozen. Ik wacht met spanning af wanneer er witte rook uit het stadshuis komt behalve natuurlijk als de SP mee gaat doen want dan wordt het afgebrand.

Met hartelijke groet,

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Adverteer op het lokale nieuws platform van Nieuwegein Galecop+Golf+120x90 Adverteren