Jan met de Pet: ‘Kerstmarkt en wie bepaalt….’

We gaan weer naar de kerst toe en dan gebeuren er weer opeens een heleboel tranentrekkende zaken aan ons voorbij. We hebben dit jaar natuurlijk wel het e.e.a. meegemaakt, maar daar kom ik in mijn jaaroverzicht nog op terug.

De gemeente Nieuwegein heeft nu het voornemen om een grote kerstmarkt op City Plaza te organiseren of waren het de ondernemers en loopt de gemeente ermee te pronken? Ze blijven proberen om het centrum leven in te blazen. Ja het moet er nu toch maar eens van komen dat we een levendig Stadscentrum krijgen. Een centrum waar de ondernemers de plannen kunnen maken maar ook kunnen uitvoeren en niet de eigenaar van City Plaza die zich net als de vorige eigenaar als een dictator gedraagt en net doet of ze de wijsheid in pacht hebben.

Als je een huis huurt dan betaal je de maandelijkse huurpenningen en daarmee is op dat moment de kous af. Je kan je woonkamer pimpel paars verven en vloerbedekking vastplakken met een kit waar je later spijt van gaat krijgen. Dat brengt mij mijn punt: de huurbaas komt in beeld als je de huur opzegt en wil vertrekken. Dan komen ze controleren of alles in de oude staat is terug gebracht maar die jongens en meisjes zijn niet van gisteren en laten veelal de verbeteringen lekker zitten zonder daar jou als huurder een cent voor te betalen. Maar vaak is het zo dat je met de volgende huurder goede afspraken kunt maken over overname en denk daarbij vooral aan dat vastgeplakte tapijt.

Maar wat gebeurt er nu precies op City Plaza? Ik weet dat natuurlijk niet precies maar ik merk wel dat City Plaza nog nooit een ‘echt’ centrum is geweest. Corio, de vorige eigenaar van City Plaza, heeft daar met ijzeren hand geregeerd en duldde geen tegenspraak dus menig ondernemer vertrok weer zo snel mogelijk naar betere en vooral goedkopere oorden. Nu is de kant van de oude Theater De Kom helemaal dichtgetimmerd en dat is een Oostblokachtige aanblik of Noord Groningse aanblik als u liever in eigen land blijft. Ik ben daar ooit ook eens mee begonnen toen ik mijn eerste huis kocht. Wij wilden toen al dubbel glas, dus heb ik het oude glas eruit geslagen en er hout voorgedaan. Het nieuwe glas kwam anderhalf jaar later dus u snapt het al: Buurt boos, gemeente boos, familie kwam niet meer maar vooral mijn vrouw was boos.

De moraal van het verhaal: eerst plannen maken dan de financiën erbij vinden en een aannemer contracteren en dan pas iets gaan dicht timmeren voor misschien een weekje maar niet zoals het er nu bij ligt. Misschien een hele goede plek om de kerstmarkt te houden.

Welke wethouder heeft nu eigenlijk hierin het laatste woord oftewel; de beslissende stem. Want geloof me dames en heren het is echt niet zo dat het college met één stem stemt maar wel met één mond spreekt. Ik moest wel een beetje lachen hoor om die wethouder Peter Snoeren: staat daar een beetje de stoere jongen uit te hangen dat hij een oplaadpaal met zonne-energie heeft mogen activeren maar vervolgens lijdzaam moet toe zien hoe de stadssnelweg nog meer verkeer gaat opleveren als eenmaal die groene (VVD) golf is geactiveerd. En ik maar denken dat oranje de kleur van de VVD is, ze pikken de groene kleur ook gewoon in. Dus meneer Snoeren: eerst die auto’s uit de binnenstad gaan weren. Hoe zei je voorganger het ook alweer: ‘Met veel belgerinkel naar de winkel of zo iets.’

Maar dan zitten we wel met die parkeergarages. Ja dat klopt en dat is nu het moeilijke aan regeren.  Regeren is vooruit zien, maar we hebben in Nieuwegein niet zoveel bestuurders gezien die verder konden kijken dan hun eigen neus? Meestal krijg je dan het slappe excuses dat ze niet over hun eigen graf heen willen regeren. De beste stuurlui staan aan de wal maar hoe krijgen wij het toch telkens voor elkaar om juist die mensen te kiezen die er vervolgens een zooitje van maken en het dan presteren om minimaal twee of soms meer periodes te blijven zitten op het pluche.

Hoe kunnen we dit oplossen? Geef verantwoordelijkheid aan onze bestuurders, maar laat vooral de gemeenteraad eens zijn en haar werk eens goed doen en echt verantwoording afleggen tegenover de inwoners van deze stad.

Met hartelijke   groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk