Inzage in uw persoonsgegevens in GBA

In de Gemeentelijke Basisadministratie voor Persoonsgegevens (GBA) worden van elke inwoner persoonsgegevens vastgelegd. In een zogenoemde persoonslijst staan alle belangrijke gegevens als naam, geboortedatum, adres, huwelijk en kinderen. U heeft inzagerecht in de gegevens zoals die van u in de GBA zijn vastgelegd.
Door de GBA kan de overheid uw gegevens efficiënter registreren en uitwisselen. De kans op fouten wordt kleiner en de dienstverlening aan u is sneller. Bovendien kan de gemeente de door u opgegeven wijzigingen automatisch en snel aan andere organisaties doorgeven. Mits de organisaties daar recht op hebben, want ook binnen de GBA speelt de bescherming van uw privacy een grote rol.
Naast de inspanning die de gemeente pleegt om over uw privacy te waken, kunt u dit zelf ook doen. U kunt op elk willekeurig moment inzage vragen in uw persoonsgegevens, die in de GBA zijn vastgelegd. Ook kunt u vragen om onjuiste of onvolledige gegevens te corrigeren of om geheimhouding van uw persoonsgegevens (zie toelichting hierna). Ten slotte kunt u een overzicht opvragen van alle verstrekkingen die het afgelopen jaar over u zijn gedaan. Voor meer informatie over de GBA en uw rechten en plichten kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente Nieuwegein, tel. 14030.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk